Как финансите понасят политическите трусове?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кредитният рейтинг без съмнение се влияе от политическото управление на страната, коментираха финансистът Емил Хърсев и икономистът Георги Ангелов в студиото на "Денят започва" понижената оценка на Стандарт енд Пуърс.

Отвън изглеждаме така: корупция, лошо управление, липса на реформи, влошаваща се енергетика, железници и т.н., и т.н., поясни Георги Ангелов. И няма кой да направи дълбоките необходими реформи, за да подобри ситуацията и този имидж, който се налага, че ние сме една страна, в която никой нищо не прави - всичко това ще изиграе лоша шега на всички, които искат да инвестират в България, допълни той.

За инвеститорите основно и важно е къде колко се печели, коментира Емил Хърсев, България и Румъния са единствените страни с прираст на инвестициите през изминалата година, макар че и двете не се характеризират с брилянтно управление. Тази оценка специално на Стандарт енд Пуърс е класическа чисто политическа и медийна, там не забелязахме да се дискутират много сериозните фактори, които показват наличието на една стабилност, на един, макар и статистически пренебрежим, но устойчив ръст на икономиката, подчерта финансистът. Ако ще се правят глупави реформи, бих предпочел да не правим реформи, заяви Хърсев.