Наводнени къщи в село Суха река

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Воден ад в шуменското село Суха река. Заради проливния дъжд снощи реката придошла и заляла ниските части на селото. Приливната вълна достигнала до 2 метра, потопила улиците и нахлула в

домовете. Служители на пожарната отводняха къщите с помпи. За случилото се в селото разказва Здравка Русева в "Денят започва".

Поройният дъжд продължил само 40 минути, но и те били достатъчни да вдигнат нивото на реката. Водата изведнъж нахлула в стаята, в която спокойно си стояла Силвия Жарова.

Силвия Жарова: "Като каза из един път буф и със сила и много вода... Събрах килима да не влезе в стаята. То вдигна килима, влезе в стаята и вече се пълни, нагоре отива, отива."

Прииждащите води прикъснали вечерята на семейство Бобадови. Щом чули необичайния шум, излезли на навън.

Александрина Бобадова: "Помислих, че е само от реката. След малко тръгна огромна река по пътя, виждате асфалтът какъв е. Всичкото това нещо с някаква бясна сила се движи."

Хората казват, че това нямало да се случи, ако дерето, което трябва да поеме високите води, се почиства по-често.

Жеко Янев: "Цялото е в храсти, папур, трева. Всичко, каквото си помислите - и боклуци. Няма кой да го чисти. Не може да поеме водата. Водата излиза на улицата и понеже къщите са по-ниско, влиза в къщите."

Днес отводняването ще продължи, по-късно комисия ще направи оглед на критичната инфраструктура.