Как да разпознаем изправния автомобил "втора ръка"

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради техническа неизправност на автомобилите. Въпреки че у нас официална статистика за това няма, заключението правят експертите от Института за пътна безопасност на база проучвания. На този фон масово българите предпочитат да закупят автомобил втора или трета употреба, въпреки рисковете, които крие старата кола. Как да разпознаем белезите на технически неизправен автомобил и има ли кой да контролира какви коли се продават на пазара ще разберем от Тереза Ставрева, която е в столичен автосервиз.

Повече информация за това какви рискове крият използваните автомобили и какви технически неизправности можем да срещнем, ще разберем от инж. Георги Илиев, който е собственик на голям столичен автосервиз. Той съветва при закупуване на автомобил втора употреба да се обръщаме към съответните технически специалисти в специализиран сервиз. "Най-добре е той да бъде на съответната марка, която купуват." Там да се направи проверка на автомобила.

Независимо, че у нас максимумът на километража е 125 хиляди км, обикновено това не са реалните километри на колите втора употреба. За кола на 10 години километрите са поне 250 хиляди, уточнява инж. Илиев.

Срещаме се и с Явор Иванов, създател на платформа, чиято цел е да улеснява бъдещите собственици на автомобили, закупени недиректно от производителя.