Напрежението в Сирия – коментарът на проф. Владимир Чуков

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Преди около седмица Тръмп искаше да оттегли американския контингент от Сирия, сега напротив. Дори счита, че е по-скоро склонен да се отиде на военната опция. Но тези 24 до 48 часа изискват да се уточни мишената“, каза арабистът.

По думите на Чуков нападенията над Тийфор са израелска акция.

Ударите, които бяха нанесени срещу Тийфор, са били предварително съгласувани с американската страна. Те са имали зелена светлина. Руската страна казва, че те не са били уведомени, докато местни медии споменаха, че буквално през нощта преди атаката всички руски ПВО са били въведени в пълна бойна готовност, което означава, че има синхрон между Тел Авив и Москва.

Той отбеляза, че 35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г. до сега. "Няма как СС на ООН, като най-отговорния орган на универсалната международна организация да не вземе никаква реакция - това са десетки хиляди хора, които са избити. Днес излезе една интересна карта - къде, с какъв газ е било извършено нападението, като към ООН до миналата година имаше една работна група за разследване на определяне на химическите атаки. С руско вето тази група обаче вече не съществува“, заяви проф. Чуков.

"Вчерашното заседание на СС на ООН беше тестване на руското настроение дали биха желали да бъде възстановена тази група. Защото ако тази група каже, че има химическа атака, това автоматично по силата на чл. 7 на ООН субекта, който го е изстрелял, той трябва да бъде обект и на военен удар", допълни проф. Чуков.