За българската армия, обществения ред и сигурността. Министър Каракачанов

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Красимир Каракачанов тълкува даването от БПЦ на Благодатния огън на македонската църква като жест на разбирателство и желание за диалог. Той припомни епизод от историята на двете църкви с един корен, приемствеността помежду им и значението им за поддържането на българския език и култура.

"Когато хората се разбират, когато политиците от двата страни на границата се разбират, логично е и двете църкви да имат по-засилен диалог и аз лично смятам, че това е правилната посока, защото в един момент България или БПЦ трябва да бъде инициаторът тя да бъде църквата-майка на Охридската архиепископия в Македония."

Що се отнася до цариградските българи, изпълнили Желязната църква в Истанбул на Великден, Каракачанов напомни, че 70% от тях са наследници на онези "българи от Македония, които още от края на19 век, още отпреди Освобождението на България са основните борци за независима българска църква, и са финансирали изграждането на първия български храм в Цариград.

По темата за българската армия и бойната ни авиация Красимир Каракачанов обясни как ще се поддържат самолетите ни МиГ-29. Договорът, сключен с "РСК МиГ", е за следващите четири години и е за 81 милиона лева. Ремонтът ще се прави в България. Той изрично подчерта този факт, за да опровергае твърденията, че самолетите ще се карат за ремонт в Русия. резервните части ще се купуват от "РСК МиГ". България има 7 такива самолета, които могат да летят. Останалите се нуждаят от ремонт. За сравнение министърът на отбраната отбеляза, че Полша има 36 такива самолета, както и бомбардировачи СУ-22. Всички резервни части за тях се закупуват от Русия, а ремонтите се извършват в Полша. Каракачанов планира в следващите 7 години да летят всичките ни 15 МиГ-а. Неговият екип има амбицията да ремонтира и наличните в БА самолети СУ-25, от които "летят четири, но има още два пъти по толкова".

"...Беше отправено искане до Португалия и САЩ за 8 употребявани, втора ръка, Ф-16. Сега ще бъдат изпратени /искания/ за "втора ръка", но и за нови Ф-16. В същото време има интерес от фирмата "Боинг", която произвежда Ф-18, един много добър самолет, изключително добър, какъвто няма на Балканите... Има запитване дали биха били поканени. ще изпратим и до тях..."

Търсят се повече възможности за избор в търсене на най-добрите бойни самолети за БА.