Как Русия влияе върху европейските политически и икономически процеси?

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Алина Полякова смята, че от 2012 година насам Кремъл създава мрежа от политически съюзници в цяла Европа, които подкрепя финансово и медийно.

Алина Полякова - експерт по въпросите на Русия: Такъв беше случаят с Алтернатива за Германия, която получи голямо медийно внимание в руския канал РТ по време на изборите в Германия миналата година. Руското правителство подкрепи финансово и френския Национален фронт, с който има договор за сътрудничество.

Според експерта поддържайки европейски популистки формации, Русия цели да подкопае отвътре европейската политика. Същото става и в икономиката с проекта "Северен поток 2", който, според нея, прави европейските държави енергийно още по-зависими от Москва.

Алина Полякова - експерт по въпросите на Русия: Няма истинска икономическа причина за осъществяването на "Северен поток 2", той не е стъпка напред към енергийна диверсификация. Това, което "Северен поток 2" ще направи, е да позволи на Русия да заобиколи Украйна. Тръбите, които сега минават през Украйна, могат да пренасят целия газ, от който Европа се нуждае. Няма икономическа причина за Северен поток 2 дори от тази гледна точка. И европейската зависимост на Европа от руския енергиен внос ще продължи, което е против всяка икономическа логика за диверсификация. "Северен поток 2" не е икономически, а политически проект.

Троянски кон в Европа са и руските олигарси, които използват парите са да пазаруват политическо влияние на Запад, смята Полякова. Според нея има и друга причина те да изнасят богатството си от Русия.

Алина Полякова - експерт по въпросите на Русия: Защото в Русия твоето имущество може да бъде отнето по искане на президента Путин. Правиш нещо, което на Кремъл на му харесва и ти отнемат всичко, видяхме това през 2003-та с Ходорковски и Юкос. Ходорковски, който някога беше един от най-богатите хора в Европа, сега живее в заточение в Западна Европа. Това може да се случи всеки момент. Така че е много по-сигурно да вложиш своите откраднати милиони и милиарди в недвижими имоти в Европа, като купуваш имоти в Лондон или отвориш швейцарска банкова сметка. В тяхна полза е да си извадят парите от Русия и да ги сложат в западноевропейски финансови институции.

Полякова е на мнение, че европейските институции трябва да инвестират повече в борбата с руската пропаганда и машината за създаване на фалшиви новини.

Алина Полякова - експерт по въпросите на Русия: Ние трябва да преминем в офанзива и да изпреварим Русия в тези дезионформацинни кампании. Нуждаем се от трансатлантически координиран отговор на дезинформацията. Това е проблем, който засяга всички наши общества, нашите демокрации. Ние ще сме по-силни, ако предприемем действия заедно, вместо поотделно. Това, което аз предлагам е коалиция за борба с дезинформацията с платформа за европейските правителства и за американското правителство, за съюзниците от НАТО, за фирмите от частния сектор и гражданското общество.

Но за всичко това е необходима политическа воля, каквато, по мнението на експерта, липсва в някои от държавите от ЕС.