Марк Зукърбърг се изправи пред Конгреса заради скандала "Фейсбук"

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отговаря пред комисия в Сената, а след това и пред комисия в Камарата на представителите заради скандала с личните данни на потребителите на социалната мрежа. Преди това той поднесе писмено извинение за това, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби с личните данни на потребителите.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като стана ясно, че британската компания "Кембридж аналитика" е събрала личните данни на милиони потребители, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че компанията Cubeyou е събирала личните данни на милиони потребители чрез невинни психологически тестове. Така вече не е ясно колко от свързаните с платформата на социалната мрежа компании евентуално са злоупотребили с личните данни на хората.

От профилите се използват списъка с контакти, електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

Фейсбук започна да уведомява потребителите си дали с данните им е злоупотребено. В световен мащаб са засегнати 87 милиона души, от които 2.7 милиона в Европа.

Появиха се информации, че има и други компании, злоупотребили с лични данни във фейсбук. Youtube и Google бяха официално обвинени от американски асоциации, че са използвали личните данни на деца, за да насочват умишлено реклама към тях.Лични данни на над 35 хиляди български потребители във Фейсбук вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика". Това отговориха от "Фейсбук" след запитване на "По света и у нас“. По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Самият факт, че Зукърбърг бе повикан в Конгреса вероятно означава, че мащабите на злоупотребите са по-големи от вече станалите известни. В САЩ вече се говори за промяна на законодателството с цел по-голяма защита на личните данни и съответно по-строги регулации за компании като Фейсбук. На Стария континент също е планирана е среща между представители на Фейсбук и ЕК, на която ще се обсъждат новите правила за личните данни в ЕС.

На 1 април някои конкуренти на Фейсбук не пропуснаха да се пошегуват на техен гръб. Но по-тежкият удар е публичното оттегляне от социалната мрежа от страна на влиятелни личности като Илън Мъск от Тесла или съоснователят на "Епъл" Стив Возняк, който деактивира профила си във Фейсбук. Все по-малобройни са тези, особено в САЩ, които защитават Фейсбук.

От символ на технологичния успех, компанията се превърна в емблема на безотговорността, както коментираха някои световни медии. И още един коментар - самият Зукърбърг, който имаше ореол на лидер, сега е сринат от някои почти до най-омразния човек. Това са крайните проявления на реакциите на потребителите. А освен всичко, вълнения има и в самата компания, както и мнения, че единственият начин тя да бъде спасена е оттеглянето на Зукърбърг.