Насред европредседателството: равносметката за България. Министър Лиляна Павлова

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лиляна Павлова отбеляза, че първите месеци на европредседателството на България са минали успешно и динамично. То е изисквало провеждането на нелеки дебати и срещи, които са налагали дипломатичност и търсене на компромиси. Проведени са били над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички заседателни органи на Съвета, които България председателства в Брюксел.

"Постигнахме напредък и работихме по всяко едно досие, което председателството пое. Успяхме по този начин дори в скептиците да докажем, че сме и професионално добре подготвени. тази армия от около 1600 души, които ние подготвихме да работят по различните теми, всъщност доказаха, че не трябва да бъдем подценявани, че имаме експертна подготовка."

Министър Павлова подчерта, че е приключена работата по досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата отпадъци, темата енергийна ефективност, темата въглеродни емисии от тежкотоварните превозни средства, темата за финансовия регламент, политическите партии, доставките на колети, медицинските продукти и лекарства, темата за командироването на работници.

Според министър Павлова тепърва предстоят истинските предизвикателства пред българското европредседателство.

По отношение на системата за охрана на външните граници на евросъюза, Павлова изтъкна:

"Ние предложихме чисто нова философия за това как да подходим по темата миграция, бежански поток и обработването му... Ние искаме да разгледаме темата много по-глобално.Това е пакет от 7 законодателни досиета, 7 регламента. Пет от тях сме почти приключили. Философията, която предлагаме, е да погледнем глобално: започвайки на ниво вход, на граница да се прави анализ на тези, които се нуждаят от помощ, от подкрепа и убежище..."

Инициативата предвижда тези, които се възползват от вълната за икономическа имиграция, да бъдат връщане в страните им. Освен това се предвиждат повече инвестиции на място, в държавите на произход. Този български подход ще бъде облечен законодателен пакет, който да бъде разгледан.