Разследват българи в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Американската компания "АВ Троникс" има офиси в Англия, Франция, Хонг Конг, а доскоро и у нас. През февруари миналата година властите във Флорида започват разследване срещу компанията с обвинения, че през българския офис от юни 2013 до 2015 година са продавани резервни части за самолети на сирийската авиокомпания Syrian Air въпреки наложеното от САЩ ембарго. Според обвинението, с работата си в кол центъра на българския офис Желяз Андреев е съучастник в нарушаването на ембаргото.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Българският гражданин заедно с негови съучастници са продавали самолетни билети, самолетни части, прощавайте, като са били преправяни документи за това, че се продават тези части на сирийските авиолинии, но всъщност се е търгувало с други субекти, за които има забрана. Според това, което са ни изпратили американските власти, се касае за съучастие, тоест умишлено извършването на дейности с оглед постигане на обща цел. Фактите, които са изнесени при нас, дават основание да приемем, че вероятно се касае за контрабанда по българското законодателство и измама, заради което сме разпоредили задържането на лицето.

Според американското законодателство се касае за предателство и измама на правителството на САЩ и за наказателното преследване на Андреев няма давност. За издирването му е била издадена червена бюлетина на Интерпол, докато за останалите четирима българи, които също са работили в кол центъра, няма искане за екстрадиция.

Първоначално българският офис на "АВ Троникс" е бил в тази търговска сграда в столичния квартал "Младост". Фирмата се мести в офис до Летище София и преустановява дейността си, след като двамата ѝ собственици според търговския регистър - братята Али и Араш Каби, се признават за виновни по същото разследване пред съда в Щатите. Те вече излежават двегодишна присъда.

Приятелката на Желяз - Милена, е работила в същия кол център и твърди, че той не е действал умишлено срещу Американското правителство, докато е изпълнявал служебните си задължения. Милена разказва, че служителите не са подбирали клиентите, с които общуват.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Клиентите са авиационни компании и сервизни центрове за авиация, като се дават готови списъци с клиенти, с които да работи всеки един служител на тази позиция. Той се свързва с клиента, презентира услугите на компанията и предлага услугите.
Боян Лимберов, адвокат на Желяз Андреев: В Закона за екстрадицията и в Европейската заповед за арест, включително в договора, който сме сключили с Щатите по този въпрос, пише, че задържане се налага в неотложни и спешни случаи. Няма как едно работещо неосъждано момче, което само е дошло в полицията да види какво искат от него, да се счита за опасно и да трябва да прекарва Великден в ареста.

Близките на мъжа от Добрич готвят протести в негова защита, както в родния му град, така и в столицата.