Къде се отглежда китайското кафе?

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      В предаването
      Части от предаването
      Всички броеве

      Бизнесът с кафе е важен за Китай. Почти цялата реколта идва от провинция Юнан - влажен югозападен район на границата с Мианмар, Лаос и Виетнам. На място оперират утвърдени международни компании, които осигуряват както вътрешното търсене на кафе, така и нуждите на световния пазар.

      А всичко започва преди 126 години, когато френски мисионер пристига в село Джукула и засажда първите кафеени храсти. В самото село днес живеят около 400 души. Там и до днес са запзени старите традиции за правене на кафе. Въпреки че като цяло в Китай се пие повече чай, в това село доминира кафето.

      Според Световната кафе организация продукцията от кафе в Китай бързо нараства от 1988 г. насам. Зад този факт стоят съвместните усилия на китайското правителство, Световната банка и Програмата на ООН за развитие. В момента в провинция Юнан се произвежда около 95% от кафето в Китай.

      Експертите твърдят, че качеството му се доближава най-много до арабиката, отглеждана в Колумбия.

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube
      Вече може да ни гледате и в TikTok
      Намерете ни в Google News

      Пишете ни
      x

      Сигнализирайте нередност

      и/или

      Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

      ** Тези полета не са задължителни.

      captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
      Трябва задължително да въведете кода от картинката
      < Назад