Сценарии след Брекзит - накъде отива Великобритания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Илия Марков сравни ситуацията във Великобритания по отношение на връзките й с Европейския съюз със сагата "Дързост и красота". Сега каквото и да се случи, темата няма да бъде затворена.

За да оцелее при вота на Мей ѝ се наложи да обещае, че няма да бъде кандидат на партията си при следващите избори. И сега положението ѝ остава несигурно, тъй като може да бъде предизвикан и друг парламентарен вот на недоверие в рамките на една година, който ако бъде поискан от опозицията и подкрепен с гласовете на консерваторите, които вчера гласуваха против нея, правителството може да падне. А противоречията вътре, в консервативната партия продължават вече 40 години, откакто Великобритания се присъедини към Европейския съюз.

Брекзит остава все така неясен. Според Марков реално няма кака да бъде постигната добра сделка, защото всички анализи сочат, че какъвто и да било Брекзит, той ще има негативен ефект върху икономиката на кралството. Най-полезният ход би бил Великобритания да остане в съюза, но това не може да стане. Така че не може да има и -добра сделка, всяка сделка е някакъв компромис. За Тереза Мей това е 'гордиев възел'. Последната сделка, която тя постигна е вид "завоалирано оставане в ЕС без страната ѝ да има правата да влияе върху политиката му. След март Обединеното кралство вече няма да участва в институциите, в срещите на върха, в европарламента, но ще трябва да се съобразява с голяма част от решенията, които ЕС взема.

Що се отнася до т.нар. "бак стоп", предпазната мярка, гаранция, че бъдещето споразумение за окончателното напускане на Великобритания, ще бъде изгодно и за двете страни. Това тревожи противниците на Мей в страната, които виждат в това проточване във времето.

Акценти