Проф. Чуков: Затворите са един от конвенцианалните източници за радикализация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Профилът на извършителя е същия като този от нападението на "Шарли ебдо", атентата в Париж, атентата в Ница. Това е част от френското гето, което е неконтролируемо. За проф. Чуков този човек е впечатляващ с невероятната си криминална биография. Шекат е с 27 присъди, привикван е 67 пъти в полицията, 5 години е лежал в затвор. Това са второ поколение хора от северноафрикански произход, за които няма друга държава, освен тази, в която са родени, в случая - Франция.

Проф. Владимир Чуков: От гетото може да очаквате всичко. Той се чувства недооценен, той се чувства маргинализиран. Всъщност неговите доходи идват точно от обирите. Той е специализирал дори банкови обири.


До този момент Шекат е бил под наблюдение, но не е имал джихадистки прояви. Надделява мнението, че мотивацията за нападението не е терористична, но поведението му е на терорист. Предполага се, че той е попаднал в някаква негова радикализирана мрежа, която го крие или е минал в Германия.

Проф. Владимир Чуков: Затворите са един от конвенцианалните източници за радикализация. В затвора много често ще намерите именно радикали, които влияят на другите затворници особено когато те са младежи, когато те са маргинализирани и те попиват.