Хотелиери вдигнаха цените в курорта Банско

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Англичанинът Джеймс Хюс е собственик на хотел две звезди. Досега офертата му на човек за нощувка с две закуски - сутрешна и следобедна, е била 15 евро, а сега вече между 19 и 23 евро. Решил да увеличи цените след обиколка в европейски курорти.

Джеймс Хюс, собственик на хотел в Банско: "Обиколих цяла Европа, най-мизерен хотел в Парма в Италия беше 120 евро на нощувка за некакъв мизерен - нема прозорец тази стая, във Франция най-евтиният хотел, който можах да намеря, беше 52 евро за стая. Наши хотели в Банско са уникални, кога гледам наши 4 и 5-звездни хотели, те са прекрасни, огромни стаи с перфектни спа центрове, с хубав готвач и ресторант, и бар, и персонал - и ние даваме на безценица, това е самоубийство.“

Джеймс разказа, че в други европейски ски курорти не може да се намери стая за двама за по-малко от 200 евро. За най-силните месеци февруари и март, хотелът му в Банско е резервиран 80 процента от редовни английски туристи.

Джеймс Хюс: „Извинявай, 23 евро на нощувка на човек със закуска, това е нищо за чужденец, това е нищо кога сметнеш едно пакетче цигари в Англия е 10 евро и те ще плащат 23 евро за нощувка, това е без пари."

Англичанинът разказа още, че е вдигнал цените заради инфлацията. Загубил е по-бедните туристи, които резервират чрез интернет и предимно гледат цените. Според него хотелиери в Банско, които предлагат ол инклузив на цена от 22 лева на човек, правят компромис с храната или пък с хигиената.

Джеймс Хюс: „Аз искам спокоен и хубав човек, който иска да пие скъпо уиски, да яде в моя ресторант. Не искам некой, който иде с котлон и готви в стая. Честно казано е страшно, много съм заплашен от този решение, но мисля е правилна стъпка, ако Банско иска бъдеще, трябва да бъдеме капиталисти.“

От Туристическия бизнес в курорта казаха, че повечето от нощувките в хотелите са на старите цени, защото са договорени преди месеци чрез туроператорите. Промяна в цените има в заведенията за хранене между 5 и 10 процента.

Малин Бистрин, съветник, планински и ски туризъм към Министерството на туризма: "Засега е корекция, защото виждате, че електроенергията се вдигна, горивата се вдигат - значи нормално е, ние сме свързани, да имаме съвсем, съвсем незначително повишение, но надявам се догодина да бъде повече и туроператорите да ни разберат."

Джеймс Хюс: “Ако ние искаме да бъдеме тука след 10 години трябва да вдигаме наши цени, извинявай, аз искам да плащам нормална заплата на моя персонал, но на такива цени как аз искам да имам бъдеще тука това ми е у дома и на такива цени не може да правиме това."

Джеймс Хюс се надява и други хотелиери да направят корекции на цените, защото наблюденията му показват, че собствениците, които през последните 10 години са предлагали услуги на ниски цени вече са затворили обектите си.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад