Медиите и престъпленията. Как медиите отразяват тежки престъпления?

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В официалното съобщение се казва, че мъжът е издирван във връзка с тежко криминално престъпление, извършено в Нови Искър. От МВР предупреждават, че има вероятност Росен Ангелов да е въоръжен и опасен. Хората, които имат информация за местонахождението на издирвания могат да подават сигнали на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.



Според колегите от "24 часа" пък Росен Ангелов е осъждан за изнасилване, блудство и други сексуални престъпления. В студиото на "Денят започва" за жестокото убийство разговаряхме със Слави Ангелов, разследващ журналист, главен редактор на вестник "168 часа", и Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

По думите на Слави Ангелов версията за ДДС афера е много несериозна, тъй като от подобни афери ощетена е държавата, а не някой, който ще прати убиец да разчисти сметките. Той подчерта, че сега много по-лесно новините стигат до хората и призна, че има голям непрофесионализъм сред журналистите, особено в криминалния ресор. Проблем обаче "имаше и с експертите, които говореха някакви страшни глупости в началото - как това било престъпление, което много трудно щяло да бъде разкрито. Очевидно при едно такова убийство е, че има много силни чувства. Не случайно имаме по 10 куршума, по 4, по 3 и т.н. в жертвите и тази версия си звучи най-логично".

Надявам се този човек да бъде задържан скоро, тъй като той е много опасен, и случаят да бъде разкрит, като под това имам предвид издирваният за убийството да бъде осъден. После се надявам, че МВР няма да си раздаде награди за полицай на годината за това убийство, както си раздаде за убийството в Борисовата градина, където две години след престъплението едно момиче отиде да им даде информация, което доведе до разкриване на престъплението, каза криминалният журналист.

Тихомир Безлов подчерта, че във връзка с този случай е изтекла много информация, която е невярна и коментирана от най-високите институционални позиции. Той се спря на версията за ДДС афера и подчерта, че разказът спира до самия човек - убития съпруг. Ако се приеме, че той се е занимавал с чистене на ДДС, следващата резонна стъпка е да се посочи за кого го чисти, за кого работи. Безлов също се спря и на нелепите въпроси, които задават някои от журналистите на свидетелите.

Поемното лице трябва да бъде махнато от Наказателния кодекс, каза още той. Според него по закон властите не могат да направят нищо на поемното лице, което се разприказва пред медиите преди институциите да дадат официална информация по случая.



Вижте целия разговор във видеото.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад