Ще поскъпнат ли храните след покачването на цената на тока за бизнеса?

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Атанас Тасев обясни, че електроенергията е доста сложно понятие. "Имаме цена за електроенергия и цена за услуга. Грубо казано за електроенергията на регулирания пазар заплащаме по 86 лева за мегаватчас, а около 94 лева е самата услуга - достъп, пренос, задължение към обществото, която е постоянна и се регулира от държавата. А цената на енергията на свободния пазар се определя конюнктурно. И сега се получи нещо доста интересно, защото ние имаме не класически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не можаха да издържат, защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Дебалансите струват много скъпо. И само голям търговец може да балансира достатъчно добре, поради което редица търговци отпаднаха и голяма част от потребителите трябваше да излязат на т.нар. "доставчик последна инстанция", при която цената на тока декларативно е над 50% спрямо регулираната цена."

По думите на Константин Стаменов от страна на предлагането на пазара участват двама производители, от страна на потреблението има 50 000 фирми, които си купуват ток от свободния пазар. По средата има 20-30 търговци, които правят т.нар. модулиране. "Така или иначе има асиметрична либерализация до момента от страна на предлагането, от страна на производството на електроенергията няма достатъчно конкуренция." Той поясни, че има преференциални производители, които са на свободния пазар и изкупуването на тяхната електроенергия е задължително. Те не продават на пазарни цени. При липса на достатъчно конкуренция, естествено могат да се получат изкривявания. Стаменов открои, че не случайно работодателските организации обсъждат организирането на протести, защото трябва да се подреди пазарът, да се довършат реформите, да има прогнозируемост, защото не може цялата икономика да зависи от един неподреден и непрозрачен пазар.

Стаменов прогнозира, че хлябът няма да поскъпне заради голямата конкуренция между хлебопроизводителите.

Тасев беше категоричен, че трябва да се ускори преходът и да не се допуска повече тази асиметрична система на доставка при електропроизводителите.Вижте целия разговор във видеото.
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад