Нов живот на Желязната църква в Истанбул, с която е започнала нашата държавност

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двама патриарси - българският Неофит и Вселенския Валтоломей - ще отслужат заедно молебен в обновената църква в Истанбул на 7 януари. На събитието ще присъстват българският премиер Борисов и турският президент Ердоган. Ремонтът на Желязната църква продължи 6 години след многогодишни усиля на двете страни за постигане на споразумение по този въпрос.

Горан Благоев – журналист:
"Каквото е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят, това е "Свети Стефан" и всички екзархийски паметници и имоти в Истанбул за нас, българите. Желязната църква, както вече я виждаме, е наследник на една скромна дървена църква... Ако трябва да го кажем образно, това е било на външен вид неща като барака, много скромна постройка, дарение на един голям цариградски българин, Стефан Богориди, който си купува нови имоти в Цариград и оставя стария си имот дарение на българската колония в Цариград - османската столица по това време. В тази дървена църква... започват борбите за църковна независимост на цариградските българи. В нея през 1860 година е прочутият български цвеликден, когато скъсваме с Цариградската патриаршия. Десет години по-късно там е възвестен Ферманът и тази скромна църквица някои сравняват с Витлеемската пещера. Там се ражда българската църковна независимост. Там се поставя началото на организираното българско общество. Там по някакъв начин започва българската държавност, защото Българската екзархия е първата наша институция в ново време."

На 8 септември 1898 година е открита Желязната църква. Горан Благоев раказа още факти от историята на Желязната църква и изттъкна, че обновяването става в 120-та година от освещаването на храма.Андрей Ковачев – евродепутат ЕНП/ ГЕРБ:
"Сега е наистина исторически шанс това, което ни е разделяло в предишните десетилетия, да бъде преодоляно по пътя на сътрудничеството, на добросъседските отношения сега с република Турция да възстановим нашето културно наследство там и да го опазваме, защото това е наша грижа, на българската държава."

Според Ковачев ще следим с интерес и срещата на Борисов и Ердоган, която несъмнено ще има важно значение за двустранните отношения.

Съгласно решение на Управителния съвет на БНТ в неделя от 8.30 часа зрителите ще могат да проследят в пряко предаване от Истанбул откриването на обновената Желязна църква. Домакин на предаването ще бъде Георги Любенов, а Горан Благоев ще му помага с коментар.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад