Клара Добрев: Европа не може да е силна, ако има огромни социални различия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Клара Добрев е заместник-председател на Европейския парламент и евродепутат от Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Тя е съпруга на бившия премиер на Унгария и настоящ лидер на унгарската "Демократична опозиция" Ференц Дюрчани. Родена е в София в семейството на унгарка и българин, но израства в Будапеща. Дядо ѝ по майчина линия е бил вицепремиер на Унгария през 50-те години на миналия век. Тя е майка на три деца, а заедно със съпруга си отглеждат общо пет.

С Клара Добрев разговаря Десислава Апостолова - кореспондент на БНТ в Брюксел, по актуалните въпроси за Европа, ситуацията в Унгария, Виктор Орбан, Сорос и връзките ѝ с България.

БНТ: Очаквате ли Европа да се възстанови бързо след тази толкова дълбока криза?

Клара Добрев: Дали е бързо зависи от това дали може заедно всички европейски страни да вземаме решения навреме, достатъчно силни решения. Дали президентите и министър-председателите на различните държави ще разберат, че заедно сме много по-силни - това са въпросите на следващите седмици и месеци, но аз съм оптимист. Така че смятам, че Европа ще бъде много по-силна след тази криза.

БНТ: Европейският Парламент принципно подкрепи проекта на Еврокомисията за Многогодишна финансова рамка и за фонд за възстановяване. Ваша позиция каква е?

Клара Добрев: Нека да ви разкажа нещо - през декември и януари тук в Парламента, в Комисията и в Съвета политически ние почти се убивахме - бюджетът да бъде 1 процент, 1,3 процента, 1,03 процента от БВП на Европа. Невероятни разправии имахме, емоционални разправии. Изведнъж дойде кризата и от единия до другия месец ние вече не говорим за един процент, а за повече от 2 процента. За един месец Европа разбра, че само заедно ще може да победим в тази криза и бюджетът става двоен.

БНТ: Когато говорим за фонда за възстановяване някой все пак трябва да контролира как се харчат тези пари, как се усвояват. Смятате ли, че финансирането трябва да бъде обвързано и с принципите на правовата държава? И тук Унгария винаги се дава за пример.

Клара Добрев: Ние социалистите тук в ЕП най-силно поддържаме мнението, че Европа трябва да има много по-сигурен контрол как се харчат тези пари. Че Европа трябва да има Европейска прокуратура и всички трябва да членуват в нея. Ние социалистите смятаме, че само тези държави трябва да получават пари от Европа, които са членове на Европейската прокуратура, защото като има корупция, като има измами с европейски пари, а това за жалост често става, особено в Източна Европа със знанието на правителството. Виждаме го това в Унгария, виждаме това и в Чехия. Така че - да според мен парите, които харчим и са общи, които пари на 460 милиона души не могат да бъдат откраднати от някакви престъпници без да има резултати и без последствия. От друга страна, държавите трябва да разберат, че програмите, които правят, наистина трябва да отговарят на изискванията и на принципите, които заедно сме договорили. Един пример - ако ще има пари за реорганизация на индустрията тя да стане по-зелена, тогава наистина тези пари да бъдат изхарчени за такива цели. Същото важи и да социалните цели и т.н. Така ме категорично смятам, че Да, Европа трябва много повече да проверява за какво се харчат парите.

БНТ: А каква ще бъде ролята на Европейския парламент или каква трябва да бъде?

Клара Добрев: Това е много важен въпрос, защото тук се борим много. Както може би и Вие знаете е, че сега започва процеса Конференцията за бъдещето на Европа и ние социалистите предложихме дебатите да не са институциите. Хората не се интересуват от какво имат да кажат Парламентът, Комисията или Съвета. Ние трябва да питаме хората какви са най-големите проблеми в техния живот - например какъв е проблемът на този българин, който като пенсионер получава пенсия, с която не може да си плати лекарствата, какъв е проблемът на този младеж, който не може работи в Унгария или Полша и трябва да замине за Германия или Франция. Ако на европейско ниво разберем, че не може да бъде силна Европа с огромни социални различия, просто в следващия години ще се разпаднем, ако не успеем да направим нещо с тези конфликти. Това са най-важните въпроси за конференцията за бъдещето на Европа.

БНТ: Европейският парламент много настоява ЕС да има свои собствени средства. Но хората се плашат, като чуят нови данъци. Откъде ще дойдат тези пари?

Клара Добрев: Имаме няколко огромни фирми, глобални фирми като Гугъл, Майкрософт, Епъл и т.н., които имат невероятен доход от европейския пазар и почти не плащат нищо. Тези гиганти плащат по-малко данък, отколкото един нормален, малка фирмичка в България. Това не само, че е лошо за нас, че нямаме достатъчно пари, но не е редно, не е солидарно... Ако имаме една европейска данъчна политика по отношение на мултинационалните фирми, в партньорство... Ние не искаме те да плащат много, просто искаме да плащат както един собственик на зеленчуков магазин в България.

БНТ: Имаше кампания от фалшиви новини по време на пандемията от коронавирус. Какво може да направи Европа, за да противодейства на дезинформацията?

Клара Добрев: Това, което създава големи проблеми е, Русия започна да финансира не само вестници и интернет сайтове, а финансира и организации или партии или даже правителства, ако мога да говоря за Унгария, за Орбан. Тези правителства, организации и вестници са европейски, но фактически показват руска пропаганда. В Унгария имаме една статистика, че в
националната телевизия колко пъти се е появила точно руската дезинформация. В националната телевизия - това според мен е трагедия. Затова ако се върна към въпроса за това дали Европа трябва да има общ регламент за запазване на правовата държава, това, според мен, е много важна тема. Защото ние в Европа не сме просто икономически или земеделски съюз, а съюз на ценностите. Доналд Туск казва, че има лидери в Европа, които трябва да разберат, той казва това на Орбан, че Европейския съюз не е банкомат.

БНТ: Брюксел, разбира се, наблюдава всичко това, което става в Унгария. Въпреки всичко като че ли не прави много по отношение на правителство на Орбан. Какви са вашите впечатления?

Клара Добрев: За жалост същите и аз така виждам нещата. Последните 10 години европейските институции и консерваторите в Европа пробваха тихичко - Дайда не вдигаме много шум и той ще се оправи. Последните десет години той не се оправи. Орбан става все по-зле и все по-зле от гледна точка на политиката си. Затова ние предлагаме европейското финансиране да бъде зависимо от правовата държава и тези правителства, тук не става дума за страни, тези правителства, които не са готови да спазват европейските ценности като демокрация, свободни медии, права на хората, те да нямат право да харчат тези пари. Но това не значи парите, които са за Унгария, да изчезнат - защото те не са за унгарското правителство, не са - как се казваше на български - за мъжа на дъщеря ми. Тези пари не са за зета на Орбан, който сега ги получава или за съседа или за баща му. Те са за унгарците. Затова европейските институции трябва да могат да предлагат пари за унгарските градове, села, неправителствени организации, академии и т.н и да си получават парите директно от Брюксел. И да не минават парите през корумпираното унгарско правителство. Това е тежка задача за следващите месеци да направим мнозинство зад това решение.

БНТ: Какво стана между Виктор Орбан и Сорос, че развалиха отношенията си?

Клара Добрев: Орбан имаше един политически съветник - Финкелщайн се казваше, той вече почина. Един много циничен човек. Те направиха проучване между хората - Кой може да бъде най-грозния, най-подходящи ВРАГ и пробваха няколко души и Сорос излезе, защото е стар, защото е американец, защото е финансов инвеститор, защото е евреин. Той се оказа много подходящ враг. Сорос - един 90 и няколко годишен човек, въобще не е враг на Унгария и на демокрацията, но в последните години неговият образ беше построен от медиите на Фидес и на Орбан като първи враг на света. За жалост от Гьобелс знаем точно, че като изградиш образа на Врага, като се бориш срещу него, тогава няма нужда да се занимаваш с други политически въпроси. Докато Орбан има врагове - дали е Сорос, дали са мигрантите, които не идват в Унгария, ние нямаме нито един мигрант в Унгария, но и въпреки това и те са врагове, дали са неправителствените организации, ако се занимава с тези врагове 24 часа в деня, 7 дни в седмицата, във всяка телевизия и радио, няма нужда да се занимава със здравеопазване, с това, че хората просто нямат достатъчно пари да живеят, че 4 милиона унгарци имат всекидневно проблем да си пратят сметките. Но в идеологията важното е да правим врагове. Ужасно е, че това стана точно в Унгария. От една от най-модерните и свободните страни с едно правителство за 10 години тя придоби имиджа на антиевропейска, расистка и антидемократична страна. Но искам да Ви кажа, че проблемът не е с унгарците, проблемът е с правителството. Като сменим правителството, Унгария ще се върне в Европа.

БНТ: Следите ли политическия живот и в България, какви са впечатленията Ви от него?

Клара Добрев: Да Ви кажа честно не го следя всекидневно, но с евродепутатите от БСП съм в много добри отношения и където може си помагаме. Особено защото и те следят какво става в Унгария със строг поглед. Това, което мога да кажа на всички българи, които са демократи - независимо дали са социалисти, консерватори, либерали, зелени - пазете демокрацията си, защото винаги може да дойде един лидер, който да каже, че нямаме нужда от независими медии, нямаме нужда от опозиция, от неправителствени организации и т.н. И тогава ще имате много голям проблем. Така че винаги, винаги пазете демокрацията си от правителството.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад