Кой печели и кой губи обществено доверие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изследвания на две социологически агенции предизвикаха противоречиви реакции. "Алфа Рисърч" и "Галъп" излязоха с проучване на обществените нагласи към партиите преди евроизборите през май, но една съществена разлика предизвика бурни коментари - в проучването на "Галъп" не фигурира проектът на Георги Първанов АБВ. За да коментират резултатите в студиото на "Денят започва" гости бяха Геновева Петрова - социолог от Алфа Рисърч, и Първан Симеонов - социолог от Галъп.

Симеонов обясни разликата в резултатите с разлика в периода на провеждане и методологията.

"Към онзи момент заявката изобщо не беше избухнала. Нашето изследване предхожда изследването на "Алфа Рисърч"vlcsnap-2014-01-28-08h20m19s255 така че е трудно да търсим съпоставимост в това отношение. Но по отношение на всички останали въпроси двете изследвания показват сходни тенденции", заяви социологът на "Галъп". Според Геновева Петрова, обаче, не е било професионално агенцията да пуска това проучване, след като се е случило толкова значимо политическо събитие като появата на АБВ без да е отразено в него.

Първан Симеонов обясни и останалите резултати от проучването на обществените нагласи.

vlcsnap-2014-01-28-08h31m33s82"Противоборството на двете основни политически сили остава със сравнително неясен изход. Традиционно силни позиции за ДПС, утвърждаване на "България без цензура", запазване на добрите шансове и изгледи на Реформаторския блок за влизане в следващия Парламент. Малко по-добре изглеждащо НФСБ в сравнение с Атака, която очевидно страда от скандалната ситуация, в която се намира. Тя връща се на онези нива, които ние наблюдавахме преди прословутите февруарски протести от миналата година, които дадоха бонус на Атака и тя многократно увеличи своята подкрепа. Ако тази тенденция продължи ще бъде застрашено нейното присъствие в Европейския парламент, пък и в евентуален следващ Парламент", коментира Симеонов.

Социологът на "Алфа Рисърч" Геновева Петрова прогнозира разделение на електората между БСП и АБВ преди евроизборите.

vlcsnap-2014-01-28-08h19m59s56"С появата на АБВ настъпиха големи трусове, които ще доведат до съществени размествания в политическите сили. Има два процеса, които протичат. Единият е изтеглянето на част от симпатизантите на БСП в посока на листа, оглавявана от Ивайло Калфин за евроизборите, сред самата левица. Сред самите леви избиратели, включително и сред представителите на партията има през последните месеци не малко недоволство от начина, по който БСП управлява властта, от това, че е в зависимост от Атака, а не на последно място и персонални критики към самия Сергей Станишев и част от тази недоволна периферия се изтегля в посока листата на АБВ, което отнема от общия потенциал на БСП. Вторият процес е леката мобилизация в привържениците на ГЕРБ, всъщност един от основните изводи от тенденциите, които vlcsnap-2014-01-28-08h31m49s232наблюдаваме месеци е, че приближаващите избори започват да мобилизират електоратите на големите партии. Затова именно настъпва леката размяна на позиции", коментира Петрова.

Тя посочи, че сега е настъпил именно онзи момент на размяна, при който ГЕРБ започва да измества БСП от челната позиция, а това не се е случвало от последната половин година. "Дали тези тенденции ще запасят този темп, предстои да видим", добави социологът на "Алфа Рисърч".