СУ обмисля да подаде иск срещу окупаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ректорът на Софийски университет проф. Иван Илчев заяви в "Денят започва", че обмисля възможността да предяви иск за нанесени щети за държавна публична собственост и на университета като цяло. Веднага след като студентите обявиха край на окупацията, проф. Илчев заяви, че комисия е започнала да обхожда сградата и да установи дали има нанесени щети и повреди. За него не е било изненада падането на окупацията на тези студенти.

"Ние работихме по различни сценарии, упражнявахме натиск от различни страни, така че беше логично", обясни проф. Илчев. Под натиск той разясни, че става въпрос за убеждения и предупреждения. "Много ни помогнаха колегите, които бяха против окупацията и които искаха политиката да не се смесва с учебния процес", добави ректорът на СУ "Св. Климент Охридски". Относно обвиненията, че политически натиск е причина той да реагира толкова бързо и да откаже студентите от окупацията, проф. Илчев отговори: "Задължението ми е да приключи възможно най-бързо и да се възстанови нормалния учебно-преподавателски процес в университета".

"Аз не случайно правя разлика между двете акции, защото с ръководителите на тази акция в събота говорих цял ден и тогава се убедих, че с тях трудно може да се постигне някакво съгласие, някакъв компромис. За съжаление те бяха повлияни прекомерно от пропагандата и мислеха много в черно и бяло, много еднозначно", добави още ректора на Софийския университет.

Политическите реакции и обявената подкрепа към студентите от някои от тях също не е било изненада за проф. Илчев.

"Малко се засмях като видях, че на г-н Бойко Борисов някак му е изневерила в последния момент прословутата интуиция, щом оказа подкрепа точно преди те да се откажат", коментира той. "Бяхме говорили и със студентите, които организираха първата акция и с тези сега, че неминуемо различни политически сили ще се опитат да ги използват. И всъщност това е за мен най-страшното и най-лошото, че определени групи хора опитват да използват университета за своите политически цели", коментира проф. Иван Илчев.

Той обясни, че в университета са взели мерки да ограничат възможностите да се повтори подобна ситуация.