Кристиан Вигенин: Руската страна не може да намери верния тон към България

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вигенин смята, че ние трябва да гледаме преди всичко през призмата на българския интерес. По негово мнение България не е държава, която може да си позволи крайности по отношение на която и да е Велика сила. В тази ситуация на изострени отношения между ЕС и Русия, САЩ и Русия ние няма как да не се чувстваме част от нашето европейско семейство, но това не ни задължава да отстояваме крайностите в тези отношения. Депутатът е на мнение, че трябва да се търсят балансите и е жалко, че отново сме станали свидетели на абсолютно излишно изостряне на отношения.

Случаят "Скрипал" доведе до напрежение между Великобритания и Русия. ЕС се солидаризира със Великобритания. Според Вигенин трябва да видим нюанса в позицията, изразена от външните министри. Там се говори за солидаризиране, но до този момент няма никакви твърди доказателства, че наистина Русия стои зад това и именно заради това в изявленията на външните министри присъства фразата "много вероятно". Депутатът смята, че това изглежда като една политическа кампания, а не до истинско желание да се стигне до извършителя. Според него не е трябвало да се търси конфронтация, а съдействие от Русия, за да бъдат намерени виновните. "Да се тровят хора в 21. век е варварство и ако може да се стигне до виновните, трябва да бъдат категорично наказани", смята Вигенин.

Изборите в Русия бяха на 18 март - ключово съвпадаха с анексирането на Крим. В същото време г-жа Могерни каза, че ЕС не признава избори, провеждани на Кримския полуостров, защото Крим е интегрална част на Украйна. Българската позиция е на непризнаване на това присъединяване, заяви Вигенин. Според него това е въпрос останал на заден план, защото когато се коментират въведените санкции, в тях не се говори вече за връщането на Крим на Украйна. Предстои сложен, дълъг процес, в който трябва да търсим нашите възможности.

"Струва ми се, че руската страна не може да намери верния тон към България", каза Вигенин. Той смята, че трябва внимателно да се анализира дали има цялостна кампания или става въпрос за отделни събития. Някои от ходовете на Русия, той не счита за добре премислени, а по-скоро спонтанни. Според него трябва да изчистим тези въпроси с руската страна, но не смята, че Русия целенасочено се опитва да създава настроения срещу себе си у нас.

Кристиан Вигенин: Ние трябва да градим отношения с Русия такава, каквато е. Това не означава, че трябва да бъдем безкритични.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад