Новите схеми на телефонните измамници

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Измамниците продължават да използват основната схема - съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция. В случая тя е преплетена с елемента на заплаха, тъй като има няколко последователни обаждания към жертвата. В първото обаждане измамникът се представя за полицай, след това звъни класическият измамник, който се представя за лекар. Мнимият лекар заплашва жертвата със саморазправа. Следва обаждане от страна на мнимия полицай, който моли за съдействие за задържане на измамник. Има различни вариации. Най-важно е, че се искат пари.

През последната година-две измамниците не променят особено репертуара си. Характерно е, че преди празниците те се активират.

На фона на продължаващите телефонни измами от СДВР започват нова информационна кампания насочена към пенсионерите. На своя профил във фейсбук Столичната полиция качи клип, в който деца предупреждават бабите и дядовците си за опасните телефонни измамници и ги инструктират как да реагират в такива ситуации. Видео клипът набира все по-голяма популярност в социалните мрежи, а от няколко дни се излъчва и по телевизията. В него деца на полицаи призовават възрастните хора да не се подвеждат, ако някой им се обади и поиска пари по телефона. Посетихме един от пенсионерските клубове в Благоевград и показахме клипчето на хората. След като изгледаха съветите на децата срещу телефонните измамници много от възрастните хора признаха, че често получават такива обаждания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад