Кучета–терапевти представиха на киноложка изложба в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кучета–терапевти представиха на киноложка изложба в Пловдив. Породата бивер е разновидност на йоркширския териер и се използва за възстановителни процедури на хора с психични проблеми и двигателни заболявания. Подробностите от Владислав Севов и Димитър Рочев в "Денят започва".

Фърст лейди е името на четиримесечната госпожица, която изглежда като плюшена играчка, особено сред внушителните по размери и достолепие други породи. Както подсказва името ѝ, тя е първата дама с родословие от породата бивер йоркшир у нас.

"Доста разпространена в Русия, Германия, Словения. В България все още не е разпространена масово. Тепърва навлиза. За съжаление на тези, които имат желание да се сдобият с куче от тази опрода, е трудно да намерят в България. Аз тази госпожица съм си я вземала от Беларус", разказва Деница Ганева.

Освен Фърст лейди има и двама мъжки елитни бивера  у нас и засега толкова. Тепърва те ще набират популярност, но бавно, защото не са и евтини – елитен бивер с родословие струва над 700 евро. Към които трябва да се добавят и разходите за набавяне от чужбина. Скъпи са, не само защото са очарователни, а и защото са доказано ефективни терапевти.

"Всички йоркшири в повечето случаи се използват за лечението на деца с психични и физични увреждания, спомагат за по-добро лечение на децата, те са антиалергични. Тяхната козина наподобява 99 процента на човешка коса и няма как да се развият алергии, астми", подчертава Деница Ганева.

Разбира се, тези кучета нямат медицинско образование, нито са придобили лечебна вещина след специално обучение. Те просто помагат с характера и инстинктите си.

"Йоркширът е много кротко животно, любвеобилно, верен на стопанина, той е чувствителен, като види, че има проблем, той е първият, който ще се притече на помощ. Аз лично съм го изживявала това", добавя Деница.

Този тип породи се наричат той-кучета или кучета-играчки. На изложбата в Пловдив обаче преобладаваха масивните овчарски породи, особено Българска овчарка, една от гордостите за родните любители на кучета. Изложбата бе кръг от Световно първенство, организиран от  Българския световен киноложки спортен ловен алианс. Освен определянето на най-добрите от всички породи, изложбата има и образователни цели.

"Това е идеята – да се повишава киноложката култура, да има повече кучета, да има обучение и възпитание за кучетата, хората да се запознават и едни с други и с привичките на кучетата. Точно това е идеята на нашите мероприятия – да се популяризират породите като цяло", заяви Асен Илиев от Киноложко дружество "Любители на кучето" – Пловдив.

Трудно се добиват не само редки породи, но и култура на отглеждане на домашни любимци у нас. Срещите между любители и заниманията с кинология несъмнено допринасят и за това, убедени са организаторите на киноложката изложба.