Защо гимназистите ни са на първите места по употреба на анаболи, алкохол и наркотици?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Анаболните стероиди и хазартът са новите заплахи за подрастващите у нас. Нашите ученици са първенци по употребата им в Европа, според изследване, оповестено по време на Х-та национална конференция по проблемите на превенцията на наркотици, проведена във Варна. Наскоро пък Асоциация "Родители" издаде наръчници за родители.

Защо гимназистите ни са на първите места по употреба на анаболи? Как наръчници за родители ще възпитават в децата на правилни навици? В "Денят започва" темата коментираха Виолета Богданова от Националния център по наркомании и Цвета Брестничка от Асоциация "Родители".

За мен това, че сме първенци в стероидите, е изненада, отбеляза Богданова и добави, че в групата на 16-годишните по изследвани 8 показателя ние сме над европейското ниво по шест от тях.

Родителят винаги трябва да е до детето си по целия път на израстването. Но и родителите не са подкрепени в тази нелека задача, дори е обратното - средата подрива усилията им за изграждане на здравословни навици в своите деца, добави Цвета Брестничка.