Томислав Дончев: Създаваме организация в аванс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вицепремиерът Томислав Дончев отговаря за координацията и организацията при провеждането на президентските избори и референдума на 6 ноември, в правителството отговорностите му са в областта на икономическата политика и усвояването на еврофондовете. Той беше гост в "Денят започва". Той отбеляза, че проблемите при местните избори през 2015 г. са били свързани с по-ограничения състав на общинските избирателни комисии, за тези избори този проблем е отстранен, затова пък ще има други проблеми. В София предизвикателството, което може да се появи е гласуването в Младост, където има и избори за кмет. Томислав Дончев коментира, че изборите са вече много сложен процес, дори и президентските, които не могат да се сравняват по техническа сложност с местните. Непрекъснатите промени в изборното законодателство, особено в последния момент, усложняват ситуацията, каза той.

Вицепремиерът отбеляза, че не му е докладвано за трудности с организацията по отношение и на предаването, и на транспортирането на бюлетините, предизвикателствата са в посока гласуването в чужбина - ограниченият брой секции, и сигурността на всички електронни системи по време на изборния процес, припомни на зрителите хакерските атаки на миналите избори и подчерта, че това също е предизвикателство, по което се работи.

Във връзка с промените в изборното законодателство със сигурност ще има допълнителни разходи, каза още Дончев, като се позова на ЦИК. Ще се наложи да се пренастройва софтуерът, който брои резултатите, ще има нужда от допълнителни инструкции и разяснения на избирателните комисии. Във връзка с увеличените секции в чужбина ще има нужда от командироване на още лица, което е също допълнителен разход. Отбеляза, че създават организация в аванс, като следят внимателно какво се случва в парламента - и в комисия, и в пленарна зала какво ще бъде прието.

По отношение на управляващата коалиция вицепремиерът Дончев отбеляза, че тя е в състояние на динамична стабилност.

Какво още каза Томислав Дончев вижте във видеото.