Летните вируси

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравият човек боледува от инфекция пет пъти годишно, а децата - осем пъти. Обикновено през лятото инфекциите са две групи. Едната група са тези, свързани с консумация на заразена храна и вода. Това са стомашно-чревните инфекции, които са бактериални. Трябва да се научим да мием ръцете си най-малко 20 секунди. Мокрите кърпички трябва да са хлорхексидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите. Втората група инфекции са именно ентеревирусните, които не причиняват диария. Заразяването с него става много лесно. От него ни заболява гърло, защото вирусът се размножава в сливиците. Проф. Кантарджиев препоръчва лимони за превенция.

Бактериалните инфекции са тези, които причиняват диария. Това са салмонелите. Това е инфекцията на недобре съхраняваната храна. Опасни за салмонелата са храните от животински произход. Всичко, което се яде през лятото трябва да е термично обработено и съхранявано в хладилник.

Има инфекции от ухапване от кърлежи, има и смърт от Марсилска треска. Увеличават се случаите на Лаймска болест, която се появява до месец след ухапване от заразен кърлеж.