Мария Габриел: Нужен е интегриран подход срещу кибератаки

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колкото повече потребители има онлайн, толкова повече феноменът се разпростира. Нямаме ясни граници на обхвата му и това е едно от големите предизвикателствата. Последиците от фалшивите новини са не само в сферата на политика, те засягат жизненоважни за нас области - здравеопазване, екология, транспорт, тъй като все още нямаме цялостен обхват, отбеляза тя.

Ние трябва да продължим с много малки конкретни стъпки, за да ограничим обхвата на този феномен. Това е, което правя с екипа си вече няколко месеца с изключително интензивен ритъм, подчерта Габриел.

Еврокомисарят заяви, че до месец юли се очаква големите социални платформи да приемат кодекс за борба с дезинформацията, до октомври да има видими резултати, а през декември след анализ на свършеното да бъдат предложени следващите мерки, включително и от регулаторен характер.

По думите ѝ "кибератаките не познават граници", затова "трябва да сложи край на работата на парче, се работи координирано между държавите членки на ниво ЕС и отвъд".

Ние искаме много по-интегриран подход. Затова сме предложили силна агенция "ENISA"... Всяка година, а не веднъж на две години, държавите членки ще се събират и в рамките на два дни ще симулират голяма кибератака, така че агенция "ENISA", наблюдавайки процеса, да идентифицира уязвимостта на всяка система, във всяка държава-членка, за да може да помогне с конкретни решения, каза Габриел.

Какво каза още еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел в студиото на предаването вижте във видеото.