Мобилните телефони и децата

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво интересува 9-годишните и как се тръгва по пътя на онлайн известността разказва в репортаж Доротея, която от две години следи български и чуждестранни влогъри, а записва и собствени видеа.

Анжела Роден сподели своя опит като родител, като подчерта, че ограничава достъпа до устройствата на детето си до половин час през седмицата и 1 час през уикенда, според нея детето трябва да се учи само да се забавлява. Забавленията с устройствата са пасивни.По думите на Младен Владимиров много са рисковете с ползването на смарт устройства. На първо място е напрежение върху очите, вечер информацията превъзбужда мозъка и чисто физиологично и трудно се заспива. Психологът посъветва родителите след вечеря да не дават на децата си телефона, за да могат да спят спокойно. С ползването на устройствата се отдръпва комуникацията родител-дете, а тя е базисна и основополагаща на всички видове отношения впоследствие. Изследвания показват, че много от децата, родени след 2010 - в дигиталната ера, страдат от тревожност и депресия. "Освен това тези деца започват да свикват с мрежите, като единственото място, където да се чувстват добре", отбеляза Младен Владимиров и подчерта, че губим емоционални, социални умения. Предупреди, че тези деца могат да станат жертви на киберпрестъпления.

"Именно тази връзка между родител и дете изчезва и това е причината децата да се обръщат към друг източник на информация и не само, а на място, където да споделят проблемите си, защото социалната мрежа, в която аз най-вече се изразявам, е точно свързана със споделяне на преживявания и хората, които ги гледат, търсят да намерят нещо, то е породено от потребност", сподели опита си и Станислав Койчев - Стан.