М. Коралски: Сегашната система смесва увреждане с работоспособност

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След около два месеца се очаква да има нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум, каза Коралски.

По думите му сегашната система не оценява работоспособност, сега се смесват двете понятия - например казва се не 70% увреждания, а 70% неработоспособност. И даде пример със себе си - 100% с увреждания, но не и неработоспособен. Това е била и една от идеите - да се раздели видът и степента на увреждане от работоспособността.

Минчо Коралски: "ТЕЛК ще се занимава с вида и степента на увреждането, докато работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа."

Тази работоспособност се определя само тогава, когато възниква правото на инвалидна пенсия, поясни Минчо Коралски.

При сегашната система при определяне на 100 или 70% увреждане/неработоспособност човекът трябваше да напусне работа. Освен това много често се бърка определянето на работоспособността с т.н. интеграционни програми - това, че си работоспособен не означава, че нямаш право на инвалидна количка, придружител, коментира изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания.

Минчо Коралски коментира и опита на другите страни как да бъдат трудоустроени хората с различни увреждания, като акцентира на проактивността на службите по трудова заетост.