Проф. Генчо Начев: Новият реимбурсен списък е направен на тъмно

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Начев каза, че по-скоро е трябвало да бъдат консултирани кои от консумативите има възможност да намалят цените, а с колко вече, хората, които разбират от финанси, могат да преценят.

„Рамковият договор влиза в сила от 1 април, реимбурсният списък дойде по-късно. Целият този проблем е многопластов. За държавните болници това е много трудно, защото частните не са задължени да правят процедури по Закона за обществените поръчки. Те могат веднага да сключат договор, ако намерят доставчик, който да предложи тази цена, която Касата казва, че ще реимбурсира”, обясни проф. Начев.

Той допълни, че за да се направи нова процедура по Закона за обществените поръчки, това ще отнеме 3 месеца.

„Трябва да кажем вече, че царят е гол. Че тези пари, които са задължително здравно осигурявани, не могат да покрият този огромен пакет, който на практика е цялата медицинска помощ – болнична или доболнична. Няма лекар, който да остави пациент да наруши здравето си заради това, че той не може да доплати някакъв консуматив“, каза още проф. Начев.

Той изрази надежда, че нещата биха се успокоили на 24 април, когато има надзорен съвет на касата, в който ще се разговаря с фирми кои от тях биха могли да предложат тези продукти на цената, която касата ще реимбурсира.