Мария Габриел: Дигитализацията може да ускори европейската интеграция в региона

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Вчера станахме свидетели на политически и технологичен пробив - лидерите на 6-те западни балкански страни ясно заявиха своята подкрепа за стартиране на цифрова програма за Западните Балкани. Това е повратен момент в общата ни история", заяви в "Денят започва" Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. И подчерта, че дигитализацията може да ускори европейската интеграция на тези държави.

Заявихме ясно - искаме перспектива за младите в региона, затова ще работим те да имат повече средства по програмата "Еразъм", искаме те да комуникират свободно с всички свои връстници от останалата част на ЕС, затова ще се работи по разширение на проекта за свободен интернет на обществени места, т.н. "Wi-Fi for you", за Западните Балкани, поясни Габриел.

Инфраструктурната, енергийната, транспортната свързаност вървят ръка за ръка с дигитализацията, отбеляза еврокомисар Габриел.

На въпрос за роуминга между ЕС и страните от Западните Балкани, тя отговори, че засега няма как да отпадне, но целта е намаляване цените на роуминга.

"Още това лято операторите ще предложат пакети данни за намаляване на цените, които ще бъдат в пъти по-евтини от сегашните", каза Мария Габриел.

Особено е вниманието и инвестициите в образованието в новия бюджетен период на ЕС. Предвидено е двойно увеличение по програма "Еразъм" - 30 млрд. евро, дава се възможност на младите хора да развият потенциала си, да покажат таланта си, поясни еврокомисарят.

Какво още съобщи в "Денят започва" Мария Габриел - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад