Мая Манолова: Най-много са жалбите срещу монополните дружества

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като омбудсман се чувствам по-полезна, по-ефективна и имам възможността сама да определям дневния си ред, без да се съобразявам с партийни директиви, призна Мая Манолова в студиото на "Денят започва", една година след като беше избрана за обществен защитник. Доказахме, че институцията работи на пълни обороти, не само да слушаме и утешаваме хората, а реално решаваме проблемите им, заяви тя.

От 20 октомври 2015 до 20 октомври 2016 г. в институцията на омбудсмана са постъпили 10 501 жалби, от които 8 784 са приключени, което е с 60% повече от предходния период.

Най-много жалби и сигнали постъпват срещу монополните дружества, срещу доставчиците на обществени услуги в сектора за защита на потребителя, съобщи Мая Манолова. В жалбите срещу "Топлофикация" има ръст от 216 %, срещу арбитражните съдилища от 505 %, а срещу банките над 200 %.

Имаме и първите по-значими резултати по теми, които са важни за хората, отбеляза омбудсманът.

След успешната кампания "Великден за всеки" в помощ на възрастните хора, започнахме кампания за падане на ДДС върху дарените храни и от 1 януари 2017 година ДДС върху дарените храни ще падне, съобщи Манолова. Благодарение на тази кампания в България ще има по-малко гладни хора, по-малко храни ще се унищожават, коментира тя.

Похвали се и с победа в битката срещу колекторските фирми и арбитражните съдилища с приемането на първо четене в парламента на проект за закон, който забранява арбитражните частни съдилища, частната правосъдна система да съди потребители.

Отбеляза и работата по детското правосъдие, като вече проектът за закон е представен, следва обществено обсъждане и предстои детските интернати да бъдат закрити.

Манолова коментира и внесената от омбудсмана жалба до Конституционния съд и внесените в последния момент промени в Изборния кодекс. Тя подчерта, че институцията на обществения защитник има последователно поведение по отношение изборните права на нашите сънародници зад граница, използвала е целия набор от средства, за да спре парламента да наложи тези дискриминационни разпоредби за ограничения на таван от секции. През май политическите партии са поели ангажимент към българите в чужбина, че ще премахнат несправедливостта, но нито една от тях не е удържала на думата си. Сега, една седмица преди изборите, ще бъдат променени изборните правила и то за гласуването в чужбина. И обърна внимание на депутатите, че в нито един от приетите проекти няма преходни разпоредби, в които да се казва, че ЦИК е длъжна да се съобрази с последните промени в закона и така те ще бъдат действителни за следващи президентски избори.

Вижте какво каза още националният омбудсман за стачката на миньорите в Бобов дол във видеото.