Прокуратура в действие. Разследването по случая "Белене"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И министър от кабинета "Станишев" с обвинение за АЕЦ "Белене". Бившият енергиен министър Петър Димитров е обвиняем за безстопанственост заради сделката за продажба на стария реактор, останал от първия строеж на ядрената централа. В понеделник за сключването на договора бяха подведени под отговорност двама бивши изпълнителни директори на НЕК. Според Прокуратурата Димитров умишлена не е упражнил контрол върху тяхната работа, а щетата за държавата е за над 77 млн. евро. С г-жа Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор, разговаряхме по темата.

Обвинението, повдигнато на г-н Петър Димитров от Софийска градска прокуратура, е за умишлена безстопанственост. През 2007 г., въпреки задълженията, които е имал в качеството си на принципал, в качеството си на лице, което упражнява правата на собственик в търговското дружество, не е положил достатъчно грижи и не е упражнил контрол върху дейността на главните изпълнителни директори. На практика с бездействието си е допуснал тези лица да сключат договор, който е изключително неизгоден и от който е произлязла щета за повече от 77 млн. евро, обясни Румяна Арнаудова. Тя допълни, че разследването е започнало през 2014 г. и следствените действия по него продължават около две години. Към този момент прокурорите са събрали необходимите им доказателства, които да бъдат представени в бъдещия съдебен процес на съда. "Едно от последните доказателства, които даде основание Прокуратурата да вземе решение, че следва да се ангажира наказателната отговорност, е назначената изключително сложна и обемна финансова експертиза. Така че ние сме се ръководили от доказателствата и от момента, в който сме ги събрали, се взима решение за повдигане на обвинение, без оглед на това дали е предизборна кампания или не", категорична беше тя.

Говорителят на главния прокурор посочи, че към момента се води едно досъдебно производство. "То е многопластово с много и различни направления, с период, инкриминиран първоначално доста дълъг, и затова обемът от доказателства е изключително голям, както и разпитите на свидетели и експертизите." Тя поясни, че ако прокурорите преценят, че обемът на тези доказателства е прекалено голям или множеството лица, които ще следва да бъдат предадени на съд, ще затрудни един съдебен процес, те биха могли да разделят производството. На този етап то се наблюдава и ръководи от екип от трима прокурори и трима следователи.

Вижте целия разговор във видеото.