Битката за Мосул и какво ще я последва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличава се напрежението в района на иракския град Мосул, където трети ден тече офанзива за отвоюването му от Ислямска държава. Освен иракски правителствени войски, в коалицията участват още антитерористични подразделения, части на иракската местна и федерална полиция, кюрдски отряди Пешмерга, „Ал Хашд аш Шааби”, както и милиции от местните сунитски племена. Те са подкрепяни от военновъздушните сили на международната антитерористична коалиция начело със САЩ. В операцията със свои самолети се включи и Турция. Има опасения, че джихадистите могат да употребят химически оръжия и ще използват мирното население като жив щит. За това каква е ситуацията в Мосул разговаряме с нашите гости в студиото, журналистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

Милков сподели, че е бил в Ирак дни преди да започне операцията и в разговорите си с различни хора е разбрал, че се очаква много тежка битка. Проблемът е не толкова, какво ще се отвоюва, а какво ще стане след това. Журналистът обясни, че градът е обграден от една страна от силите на кюрди, от друга - от север са турсакат армия, от друга страна е иракската армия и е оставен един тесен коридор на запад, за който мнозина прогнозират, че ще послужи за изтегляне на силите на ИД. Операцията е твърде сложна от военна гледна точка. По-важното обаче е какво стане след това, имат ли капацитет иракските власти и другите участници да установят траен контрол над тази територия, за да не допуснат завръщане на ИД или Ал Кайда отново там.

Мохамед Халаф подчерта, че със сигурност градът скоро ще бъде превзет, а не освободен. Журналистът смята, че в случая трябва да се прави разлика между превземане и освобождаване, защото досега всички градове, които бяха "уж освободени", са били завзети от шиитски въоръжени групи, служещи на "шиитската сатана", която се противопоставя на "сунитската сатана". Затова САЩ, по думите му, поставиха условия за участие в тази война, която е "тяхна", това е "тяхна, американска битка 100%, защото президентът Обама иска да напусне Белия дом с категорична победа над ИДИЛ в Ирак". Тази амбиция идва от факта, американците изхарчиха 1 трилион долара, а загубиха битката в Ирак. Сериозни са опасенията, че може да се повтори съдбата на други иракски градове като Тикрит, Фалуджа, Рамади и Амбар, които бяха превзети от шиитските групи, опожарени къщите, а хората им арестувани и всички третирани като привърженици на ИД. Картината на конфликта е много сложна - в него са Турция, Иран, САЩ, Саудитска Арбаия, държавите от Залива. В резултат се създава недоверие вътре, сред населението: кюрдите нямат доверие на арабите, шиитите нямат доверие на сунитите, в мозайката на различни етнически групи всеки "смята, че той е прав". Халаф прогнозира, че и сега ИД ще се изтеглят в пустинята, но макар и с лека съпротива ще се насочат към Сирия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад