Температурни капризи през октомври

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще има ли циганско лято? Ще допусне ли антициклонът ”Петър” топлото в България? Повече за времето през октомври ще научим от разговора с климатолога доц. Георги Рачев.

Според стара българска традиция се смята, че зимата започва на Димитровден - 26 октомври, а лятото - на Гергьовден - 6 май. Ако на Димитровден вали и е студено, то на Коледа, и на Гергьовден времето ще бъде същото.

Доцент Рачев отбеляза, че по отношение на вчерашната прогноза се е получило известно разминаване, тъй като температурите са останали сравнително ниски, но причината за колебанията е антициклонът "Петър", който вече повече от 20 дни е над Европа и Скандинавския полуостров. Той ще просъщестува и в следващите 10-ина дни и времето у нас ще се определя взависимост от това в коя част от антициклона ще попаднем.

Иначе от днес започва затопляне на времето. В петък и събота ще има малко валежи. От неделя до сряда, Димитровден, ще бъде топло, ясно и в по-често слънчево с много малко облаци. Температурите сутрин ще бъдат ниски - под 10 градуса, а следобед между 13.00 и 16.00 часа се очакват температури до 17-18 градуса.