Мая Манолова: Смятам, че "Топлофикация" работи като една секретна служба

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2016 г. е поискала информация от изпълнителния директор на дружеството колко пари са събрани във вид на юрисконсултски възнаграждения от столичани през 2015 г. В този период "Топлофикация" завежда над 21 000 дела срещи клиенти, по които събира по 300 и 350 лв. за юрисонсултски услуги. Сумата, по наши сметки, е между 10 и 15 млн. лв., каза националният омбудсман. В този период "Топлофикация" е платила суми на адвокатски кантори в размер на няколко милиона лв.

Мая Манолова отбеляза, че това общинско дружество трябва прозрачно и публично да дава информация за всяка похарчена стотинка, а не да крие 15 млн. лв. В същото време заплатите на юристите са вкарани в цените на "Топлофикация", одобрени от КЕВР.

Мая Манолова: "За "удоволствието" да бъдат осъдени свръх дължимото за топлинна енергия, гражданите плащаха два пъти - веднъж заплатата на юристите през цената на парното и втори път - по всяко заведено срещу тях дело 300+350 лв."

Омбудсманът припомни, че тогава са разобличили "Топлофикация", че води дела срещу свои клиенти за стотинки, за левчета, за под 10 лв., с една единствена цел - да прибере допълнителните суми от юрисконсултски възнаграждения.

Мая Манолова: "Всъщност тогава заподозрях "Топлофикация", че работи като една добре печеливша юридическа кантора, защото приходите ѝ от юридически услуги бяха в размер на милиони левове. Сега, предвид мълчанието на ръководството и секретността на тази информация, смятам че дружеството работи като една секретна служба, която може да се конкутира с ДАНС и с разузнаването, защото 3 години да не даваш информация, да имаш указания от съда, осъждания..."

Спечелих делото на две инстанции, съдът даде задължителни указания на дружеството да се съобрази при предоставянето на информация, зави омбудсманът. Според нея въпросът е принципен: следва ли "Топлофикация" да дава информация на столичани за своите действия, за своите разходи, как харчи техните пари. Според ръководството на дружеството (поредното), "Топлофикация" не дължи такава информация, което само по себе си е скандално, коментира Манолова.

Мая Манолова: "Дружество, което е собственост на милион и половина столичани, се смята за недосегаемо, за такова над закона, което не трябва да изпълнява съдебни разпореждания."

Тя допълни, че има съмнения за "чадър" над "Топлофикация София" не само от Столичната община, но и от всички институции.