Заловиха змията беглец от магазин в Пловдив

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пловдивчани могат да спят спокойно,защото змията,която вся страх сред населението,вече е при собственика си. Одисеята около залавянето й продължи целия следобед вчера.Първоначално се смяташе ,че това е питон,след това версиите се смениха- мина се през боа, и накрая стана ясно че влечугото е вид боа - жълта парагвайска анаконда.
Единствено екип на БНТ успя да се срещне снощи със собственика на змията Иво Катрафилов.

Иво Катрафилов, собственик на змията: Улових я с ръце, не е опасно животно. Не е толкова голяма, колкото я представиха в новините. Тя е около 2 м. Това е лично наше животно, което два дена инцидентно е тук, вкъщи имаме малко ремонти и от дефектна кутия, в обедната почивка се е измъкнала.

От РИОСВ потвърдиха, че змията е регистрирана. От БАБХ -Пловдив обаче обясниха, че зоомагазинът няма разрешение за работа,каквото е изискването по закон.

Д-р Камен Янков-директор на БАБХ-Пловдив: Няма регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив по член 137 от Закона за ветеринарна медицинска дейност на зоомагазин или обект за развъждане на екзотични животни. Следват административните мерки, които ще предприемем, затова че не е регистриран като такъв обект. Информацията която имаме е, че това е частна колекция, но в Наредба 41 не се позволява излагането на такива животни извън животновъден обект.

На заседание вчера Управителният съвет на Сдружението на собствениците на търговския център взе решение договора със собственика на зоомагазина да бъде прекратен. Това съобщи за БНТ председателят на Управителния съвет Стойчо Марков.

Д-р Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив: Законово нещата са много строго регламентирани. Трябва да се спазват. Би трябвало колегите, които са си подготвили зоомагазина, да са наясно с нормативната база. Действително, ние в музея имаме терариум. За тези животни, които се отглеждат в затворени пространства има си точно определени изисквания на каква площ спрямо дължината на змията, ако говорим специално за змии. От друга страна видовете, които се гледат - дали е боа, дали е анаконда, дали е смок, просто трябва да се познава тяхната биология, за да се знае как да се реагира, какви опасности има змията да избяга.