Международна изложба "Винария" в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За първи път на международната изложба „Винария“ в Пловдив ще бъде връчено отличие за вино от местен сорт. Наградата ще помогне за доброто име на родните вина и налагането им на чуждестранните пазари, обявиха организаторите на изложбата. По традиция символичен старт на събитието беше даден с Дионисиево шествие в центъра на Пловдив.

Български вина с високо качество и интересен стил ще бъдат представени на изложбата в Международен панаир Пловдив. Новите колекции на 55 родни и чуждестранни изби ще бъдат оценявани от международни дегустатори. Наградата „Препоръчано вино от местен сорт“ се връчва за първи път.

"Това е показател, че винената индустрия в България придобива все по-голяма значимост и състезанието и

конкуренцията, както в България, така и в международен аспект става все по-голяма, и затова учредихме тази награда. Надявам се да има своето значение", каза Иван Соколов - председател на Съвета

на директорите на Международен панаир Пловдив.

Очаква се конкуренцията за избора на най-добро местно вино да бъде голяма. В останалите категории сред

претендентите за отличията са много български изби, което говори за доброто качество на родната продукция.

"Всяка година конкуренцията се задълбочава, това е разбираемо, защото потенциалът за избите и производителите се увеличава. Следователно те изкарват по-големи и по-добри продукти, които освен регионално придобиват и световно значение и затова толкова много специалисти от различни краища на света сме поканили и те компетентно ще се произнесат", подчерта Иван Соколов - председател на Съвета

на директорите на Международен панаир Пловдив.

Турция и Македония са сред новите държави, които ще участват в конкурса. Очаква се представянето на грузински, италиански и чилийски вина, направени в съдове от глина. Изложбата традиционно се предшества от Дионисиево шествие, с участието на Ансамбъл „Тракия“ и кукери и гайдари от Калофер.

"Вече за нас е голямо удоволствие и голяма чест да бъдем тук, вече за 5-6 години подред. Това означава, че

традицията е спазена", заяви Румен Стоянов - кмет на град Калофер.

"Ние като сме кукери, може би гоним злите духове - за природата, да се ражда богатството, да има повече рожба", каза Лазар Драгоев.

След прогонването на злите сили, на площада пред общината беше отворена и първата бъчва с българско вино от новата реколта.

"Виното е един отрасъл, който на този момент почва да се развива наново. Знаете, че в близкото минало България беше една от държавите, която изнасяше най-много вина, сега обаче лека-полека почваме да се събуждаме, тъй като това са региони, в които наистина се произвеждат истински, хубави сортове вина", заяви Румен Стоянов - кмет на град Калофер.

Новата реколта вино на български и чужди производители ще бъдат представени от 22 до 26 февруари по време на изложбата „Винария“ в Пловдив.