Празник на греяната ракия и сланината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дни преди най-продължителния и строг пост за християните - Великденският, жителите на град Априлци отдадоха чест на два уникални кулинарни шедьовъра, характерни за зимната трапеза на българите - греяната ракия и домашната сланина. Традиционният празник е единствен по рода си у нас и за седма поредна година представи най-добрите видове домашна сланина от региона, характерни гозби и ястия, както и варена сливова ракия. Защо Троянският балкан се слави по цял свят със своите деликатеси и сланината ли е най-доброто мезе за греяната ракия разказва Зорница Илиева в "Денят започва".

В сърцето на Стара планина огнената алкохолна напитка, наречена домашна сливова греяна ракия, е издигната в кулинарен култ. Дотолкова, че за нея се пеят песни и се посвещават празници. Във всяка къща, където живеят потомци на старите балканджии, се вари домашна сливова ракия. Хората са категорични, че този, който не е пийнал от нея, е живял напразно.

„Най-често срещната ракия в нашия регион е сливовата. Според нас, в нашия край е най-пивката и най-хубавата“, категоричен е Светослав Фатев – производител на сливова ракия.

„Греяната ракия става от хубава ракия. Хубавата сливова ракия се прави от сливи", казва и Стоян Гемиров.

„Купуваме сливите, слагаме да втасат, не слагаме никаква захар, защото боли глава после от самата ракия. Ферментацията трябва да бъде 45 дена и след това отиваме на казана е я сваряваме“, обяснява Георги Димитров.

За да бъде още по-хубава ракията, майсторите издават и още една тайна – трябва да се махат костилките на сливите и да се вари в малки казани. За горещите летни дни препоръчват охладена ракия, а за зимата – греяна.

„Самата ракия трябва да заври, слага се захар или мед на определен грамаж ракия и след около две или три минути след смесването е готова за консумация“, обяснява Светослав Фатев.

Балканският чист въздух и климатът в Априлци са причина за световното качество и на домашната сланина. Тя, казват местните познавачи, е и най-подходящото мезе за греяна ракия. Поднася се опечена на шиш.

„Живея вече 30 години, мога да кажа, че за мен беше изненада, че сланината се приготвя, като в качето се слага червено месо заедно със сланината. Това е специфичното“, казва Стойка Витанова – производител на сланина.

И тази година бяха представени и традиционни ястия, като рула от варена сланина, зрял и зелен фасул също със сланина. А в голям казан беше приготвена и ненадминатата „бабина гозба“, характерна само за региона.

„Така е от едно време. Старите хора, които са ходели по нивите и си дойдат, пържат сланинка, извадят от градинката лучец, нарежат го, счупят яйчица и хапват“, обяснява Пенка Вадевска - готвач.

За най-добре приготвена домашна сланина беше връчено живо прасенце за награда, а кулминацията на тазгодишния празник беше неочаквано, но много романтично предложение за брак.