Проф. Кантарджиев: Няма втора вълна на грип

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След отминалата вълна от грип времето се затопли и хората отново започнаха да се оплакват от заболявания със симптомите на грип -  температура, хрема, кашлица и отпадналост. Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира в "Денят започва" има ли втора вълна на грип. Той подчерта, че тази година хората, които се оплакват от такива симптоми в този момент, са три пъти по-малко от миналата година по това време. Това е единият белег, че няма втора вълна на грипа, другият е, че в лабораторията по грип на центъра има десет пъти по-малко материали от тежко болни хора, от тях миналата седмица е доказан само един грипен вирус.

Проф. Кантарджиев съобщи, че грипните щамове, които са изолирани тази година от вече преминалата епидемия, и потвърдени от Центъра по контрол на заболяванията в Атланта, всички са щам Болзано - нов щам, за който Националният център предупреди преди няколко месеца.

Със затопляне на времето - през април - ще имаме една заболеваемост, характерна за пролетно-летния сезон. Д-р Кантарджиев предупреди, че хората, боледували от грип, са с намален имунитет месец, два и трябва да се пазят от други инфекции и да се хранят разнообразно, за да подобрят имунитета си.