Министър Зорница Русинова: Активност е нужна в сферата на социалното включване и на заетостта

Предаване: Панорама, 20.05.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дебютът на новия министър Зорница Русинова в студиото.

В отговор за посоката на политиката, която ще следва, Зорница Русинова каза, че след като е била част от екипа на Ивайло Калфин, няма как да не продължи реформите и добрите инициативи, които са стартирали заедно. В сферата на пенсионната реформа, както и някои инициативи, свързани със социалното включване, тя ще продължи европейския диалог и започнатите промени. Освен това тя е набелязала и свои приоритети, които смята да осъществи в рамките на следващите месеци. Тя отрече, като социален министър да има на този ресор с едно дясно правителство.

"Няма място да спорим дали има възможност за дясносоциална политика. Социалната политика не е раздаване само на пенсии и харчене на бюджетен ресурс и преразпределение на бюджетните средства". Русинова е убедена, че има място за социална политика и в дясно. "Затова за мен ключовата дума е активност - активна работа и в сферата на социалното включване, и на заетостта. За мен основният приоритет е разглеждането на социалната политика и на труда като една обща политика, която цели да активизира хората да намерят своята реализация, да са по-добре устроени в своята работа, да имат добри условия на труд, да имат високи доходи. И към тези хора, които са най-уязвимата част от нашето общество, чрез различни мерки, политики да покажем своята съпричастност , за да можем да направим техния живот много по-добър.

Що се отнася до проблема със застаряващото население и възможния превес на пенсионерите над работещите, новият социален министър заяви, че демографският проблем е общ за всички страни в Европа. Този проблем засяга демографската политика, политиката на пазара на труда и социалното включване.  Според нея трябва да има добър баланс между политиката на социалното включване и темата за работещите - например, акцент върху ранното детско развитие, акцент върху придобиване на знания и умения още в училищната възраст, темата за дуалното образование и възможността младите хора бързо да добият квалификация и да излязат на пазара на труда. Тук министър Русинова изтъкна, че младежката безработица е висока, макар и малко под средната за Европа - 7,6 %. "Младежката заетост и мотивацията на младите е изключително важен компонент от нашата политика на пазара на труда", подчерта тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад