Румяна Коларова за отказа на Президента от кандидатура за втори мандат

Предаване: Панорама, 20.05.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Панорама“ беше доц. Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество при Президента на България.

Коларова каза, че президента Пневнелиев първоначално е казал, че в края на май ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. „Отсрочката беше направена може би заради очакванията на всички партии, може би заради това, че партията, която го беше подкрепила и издигнала за първия мандат, открито каза, че не иска да започва толкова рано мандата, но според мен основната причина поради, която беше планирал да бъде през юни, беше очакването му да има съдържателен дебат в парламента, политиците да се фокусират върху горещите теми, знаете съдебна реформа, Изборен кодекс, но за съжаление дебатът в парламента се изроди в един вид спекулации на тема „Предизборна кампания“. Неговата принципна позиция беше по някакъв начин „пакетирана“ с един вид некоректни предложения, свързани с предизборната кампания“, заяви тя.

Коларова отбеляза, че колкото по-голяма криза или проблем има в политиката, толкова по-голяма става тежестта на президента. „Очаквам да нарасне неговата роля“, каза тя.

„Законът в момента, в който е публикуван, влиза в сила и действа такъв, какъвто е. Ние вече имаме печалния опит с такъв тип обещание от страна на парламента за корекция на закон, президентът беше готов да сезира Конституционния съд и вече повече от година чакаме тази корекция да тръгне в рамките на законодателния процес. Така, че законодателния процес е дълъг и сложен. Нека да кажем така – неговата позиция е свързана с действащото законодателство, в момента, в който закона бъде обнародван, той ще каже своята дума“, каза Коларова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад