Споровете около гласуването на българите в чужбина

Предаване: Панорама, 20.05.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Избори по света и у нас. Петър Славов и Красимир Каракачанов са в студиото, за да представляват двете страни в парламентарния спор по гласуването на българите в чужбина.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отрече да се е карал с българите в чужбина с аргумента, че "една камара измислени протестъри во главе с държавния глава се опитват да натрапят, като една голяма лъжа".  По думите му "е огромен цинизъм точно представителите на онези партии, които 25 години участваха в унищожаването на държавността и перспективите на младите хора и ги прогониха в чужбина, сега да говорят за това колко са загрижени за правата на българите в чужбина".

Има ли нарушени права? Какви са фактите? Докъде са нарушени правата на някои българи, пита Каракачанов. Според него случилото се с ветото на президента е било абсолютно некоректно. По време на разговорите в парламента за текстовете по гласуването на българите в чужбина, поясни той, е присъствал негов секретар от Президентството и текстът е бил приет в негово присъствие. Текстът е бил внесен в паралмента 24 часа по-късон като до този момент не е имало никаква реакция от страна на Президентството. "В един момент някой започва да говори за правата на българите в чужбина без да казва какво точно го притеснява... Били нарушавани правата на някои... Какво представлява законът в момента? Българите в страните членки на ЕС, в градовете, в които има консулства и посолства, гласуват в тях. Там, където няма, 100 души, подали заявления, образуват секция."

Каракачанов отрече да е казвал "да не ми се мотаят в краката", според него едни хора, много активни в интернет "изваждат неща от контекста" и това са хора, които не представляват абсолютно никого. По думите му това е "групичка", която се занимава с всичко - със съдебна реформа, с това да пречи на българската индустрия да развива туризма в България под формата на "зелени", правозащитници... Те имали претенцията да говорят от името на всички. Тук Каракачанов каза, че не по-малко българи са изразили противното мнение.

Лидерът на ВМРО обясни, че са отхвърлили ветото, защото то е било поставено по начин, неприемлив за парламента, а предложените след това от тях промени не са били в духа на ветото. Обръщайки се към Румяна Коларова, която беше също в студиото, Каракачанов обвини президентската институция, че за 5 години нито веднъж не се е застъпила за българите в Македония, в Украйна, в Западните покрайнини. Той каза, че е несправедливо именно той да бъде обвиняван, че е "против българите в Македония, в Украйна, в Молдова, в Сърбия".

Петър Славов от Реформаторския блок контрира Каракачанов и отбеляза, че със забрани към всички наши сънародници в чужбина не може да се опитваш да решиш частния проблем, който съществува в една съседна нам държава. Според него голямата тема е за единството на нацията и с ограничения на правата българите в чужбина те няма да се върнат. Електронното гласуване е полезна стъпка в посока за осигуряване на всички българи възможността да гласуват, подчерта реформаторът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад