Референдумът на Слави

Предаване: Панорама, 20.05.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Филип Станев е сценарист от "Шоуто на Слави" и член на Инициативния комитет, който предлага допитването. Станев е в студиото, за да изясни позицията на комитета по отношение на коментари в публичното пространство, както и на думите на президента, които окачествяват инициаторите на допитването като популисти.

Какво популистко може да има в провеждането на един национален референдум, пита Станев. Той цитира Закона за референдумите, според който не се подлагат на референдуми въпроси, засягащи социалното и здравното осигуряване, бюджета на държавата, вземането на финансови решения - например, теглене на заеми, или подлагат на съмнение международни ратификации, които държавата вече е подписала. В 6-те въпроса на предлагания референдум такива проблеми не се засягат.

По отношение за спора дали референдумите могат да решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание Станев цитира чл. 1 на конституцията, където пише, че "цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази конституция". Според него, ако референдум даде отговор на въпрос от компетентността на Велико народно събрание, това означава, че суверенът е решил да се свика Велико народно събрание.

Тук водещият припомни член 9 ал. 2 т. 2 на Закона за референдумите, където ясно и категорично се казва, че референдумите не могат да решават такива въпроси. Става дума за въпроса, който засяга промяна в броя на депутатите. Станев смята, че референдумът не може да променя структурата на държавата, а броят на депутатите не е част от тази структурата. И той се е променял нееднократно в годините без да е "помръднал конституционният ред".

В този ммоент от разговора се намеси Петър Славов, който напомни, че има компетентен орган, който да се произнесе, и вече са направени заявки, че ще се сезира Конституционният съд.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад