Недоверие по гръцки и британски: накъде отива Европа

Предаване: Панорама, 26.06.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недоверие по гръцки и британски: накъде отива Европа - репортаж на Поли Златарева в "Панорама".

Гърция  и кредиторите - преговори, ултиматуми, обвинения  в изнудване и извиване  на  ръце. В Брюксел зациклиха, а в Атина напрежението расте. Времето е облачно с усещане за  буря, казва проф. Теодор Колумбис – ветеран е в политическите анализи

Теодор Колумбис – вицепрезидент на фондация за европейска и международна политика „Елиамеп”:  Добрата възможност за Гърция е да остане в Еврозоната, да запази еврото, да остане част от  Запада, от Европейския  съюз. Oт  тази  взаимно-зависима организация, движеща се в посока федерализъм. В противен случай , ще се върнем в миналото си, когато Балканите бяха нарицателно за „балканизация”.  Лошата новина обаче е, че  споразумението трудно може да се одобри от гръцкия парламент, защото управляващата коалиция  не е единна  по въпроса за гръцкото  бъдеще. В управляващата партия Сириза има елементи, които са изцяло против идеята за еврото и оставането в еврозоната.

Тези  дни в Атина някои  скандираха  в подкрепа  на еврото и за оставане  в еврозоната, други пък освиркваха рестриктивната  политика, за която  кредиторите  настояват. Изследвания сочат,  че към 80% от гърците искат да  запазят еврото. Но не  могат да  се  разберат какво  точно  да  пише  в споразумението.

Теодор Колумбис : Ясно е , че  сметката  трябва  да се  плаща- и от кредиторите, отпуснали кредитите, и от народа на Гърция, който страда. По този въпрос всички са съгласни.  През последните шест години, обаче,  се прилагат много, много строги мерки за икономии. И хората имат чувството, че лекарството, наречено икономии, убива пациента.

БНТ:  А как ситуацията  в Гърция  ще  се отрази  на България?

Теодор Колумбис: Ако ситуацията в Гърция завърши много зле с т.нар. ГРЕКЗИТ, излизане от зоната, може да се отключи ефекта на доминото, който ще засегне европейската интеграция.

В София  пък една корсиканка - признава , че съчувства на гърците, но е убедена, че е по-добре  да се върнат към драхмата.

Лор Ферари  - изпълнителен директор на „Инициатива за директна демокрация в Европа”:  Дори да спасят Гърция днес, същият сценарий ще се повтори след пет години.

Тя  изобщо  не харесва  Европейския  съюз. Имала  магазин за дрехи,  била е и сервитьорка , но съдбата я изпратила  в европейската политика.  Лор Ферари твърдо стои  зад английския политик  Найджъл Фарадж -  скандалният евроскептик на  Брюксел.

Лор Ферари: Искаме  изцяло да променим ЕС, защото имаме чувството, че е антидемократичен. Ние искаме Европа да има независими държави, които да могат да търгуват помежду си и да имат приятелски взаимоотношения, да работят заедно по проекти , които сами да избират. Няма нужда политически съюз да организира това.

Лор Ферари  споделя идеите  на   Британската партия на независимостта, която отскоро е  част от по-голяма европейска  политическа  формация - Алианс за директна демокрация. Искат пряка  демокрация  -референдуми, повече  власт в ръцете  на  гражданите.

Лор Ферари: В момента има представителна демокрация, т.е. политиците представляват или поне трябва да представляват мнението на народа. На практика обаче те защитават лобистите, бизнеса, приятелите си и собствените си интереси. Това не е редно. Искаме система като в Швейцария или Калифорния, където един политик може да бъде отзован. Ако  бъде обвинен в корупция, калифорнийските граждани могат да му кажат „Съжаляваме, господинчо, не Ви искаме повече. Вън сте от играта.“ Това искаме за Европа.

БНТ: А  какво е  мястото  на  българите в Европа такава , каквато вие  я виждате?

Лор Ферари: Говоря  за Европа, не за Европейския съюз, тъй като не вярвам в него.  България, също като останалите европейски държави  има  достатъчно какво да предложи. Нека напомня, че  Виктор Юго и Ламартин са възхвалявали българския народ-  казвали са, че сте много умни, обработвате земята си- държите злато в ръцете си. Има умни млади хора в България, които за съжаление бягат в други държави.+   квалифицирани български лекари, зъболекари,  отиват  във Великобритания и какво правят  там - сервират в кафенета. Не се занимават с това, с което трябва, за което са учили

БНТ: Ако бяхте  българка  и имахте  възможност  да  работите  във Франция или  Англия  какво  щяхте  да  направите?

Лор Ферари: Сигурно бих направила същото, но това не е решение на проблема, а само избягването му.

Теодор Колумбис: Притеснява ме евроскептицизма  в държави като Великобритания, където се говори за излизане от съюза, БРЕКЗИТ. Притеснява ме Франция  с печеленето на все повече власт от десните националистически сили, мадам Льо Пен и пр., евроскептицизмът може да направи обратим процеса, който осигури на континента  Европа  мир от Втората световна война насам. + Но  забележете и друго-  дори и по-малки субекти, като Шотландия например, макар че искат независимост, не искат да излизат от Европейския съюз.

Лор Ферари: Индия- там  е бъдещето  на Великобритания. Европа сама по себе си е част от бъдещето, но може да имаме споразумения за свободна търговия, както имат Швейцария или Норвегия, няма нужда да бъдем част от ЕС, за да търгуваме с Европа + И да, по- голямото  предизвикателство  ще е  за ЕС, защото  веднъж напуснала  съюза, Великобритания  ще е свободна. Ако ние излезем от Европейския съюз и други държави  ще поискат да го направят, а съюзът не иска да се разпада.

Гласът на скептичните европейци  се  чува  все  по- силно. Проблемите  пред Брюксел  не свършват , а решенията  се  взимат все по-трудно.  Ще се  промени  ли Европа ,  какво  бъдеще я очаква?

Лор Ферари: Според мен може да има светло бъдеще, само ако спрем с мечтата за Европейски съюз, която не отговаря на желанието на хората. Това, което те искат, е икономиките да се развиват.+  ако продължаваме така, с политически съюз, който не разбира нищо от търговия,  това ще доведе до дълбоки социални напрежения и дори до революции, а аз не искам  насилие.

Теодор Колумбис: Ако съдим по миналото, то ще е добро, защото интеграцията е процес с върхове  и спадове, прилича на кардиограма- върви нагоре и надолу, нагоре и надолу – но като цяло посоката е възходяща.+ Но вижте, настоящият момент е критичен... и честно казано - знам какво се надявам да стане, обаче изобщо не съм сигурен какво ще стане.