Таско Ерменков: На пленума си БСП ще каже много истини на хората

Предаване: Панорама, 26.06.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди пленума на социалистите в студиото гостува Таско Ерменков.

Последното, за което ще говорят социалистите, ще бъдат изключванията. Така Ерменков отговори на провокативния въпрос за вътрешните борби в най-старата партия. На Пленума на истината БСП ще обсъжда партийната предизборна платформа, стана ясно от думите му.

Социалистите ще кажат много истини на хората на пленума на истината, каза Ерменков като подчерта, че през 2014 г. 400 хиляди души са живеели с минимална заплата, а през 2015 г. бедните са вече над 1 милион. Той прогнозира, че "48 млн. лева ще бъдат откраднати от държавата от работещите бедни в бюджета на държавата, защото тя няма да им ги даде". По думите му социалистите ще обсъждат здравната реформа и до какво може тя да доведе особено в общините. Ще говорят и за "готвения погром на държавното образование с плащане на пари от държавния бюджет на частни училища".

Социалистите щели да кажат и истината защо са участвали в кабинета "Орешарски". Според Ерменков БСП дошла на власт след свалянето на Борисов (което той сам си организирал), защото на българския народ му било омръзнало да плаща цялата сметка.

Социалистът подчерта, че въпреки недостатъците на правителството на Орешарски, то за първи път е намалило цената на електроенергията като първо предотвратило вдигането й с 25%, а после я намалило с 5%. Ерменков продължи да хвали кабинета Орешарски за социалната и енергийната му политика.

Относно споровете за енергетиката, които се водят вътре в партията, той каза, че не били за пари, а по принципни въпроси, за становища - енергетика да се развива в интерес на човека.

За първи път, по думите му, социалистите дали препоръки на БЕХ да започне преговори за предоговарянето на условията с американските централи. Но следващият състав на ДЕКВР е признал разходи на централите и се отметнал от  тази идея. Като очерта какви са разходите и печалбите на тези централи той окачестви това положение като престъплението на века в енергетиката и добави, че същото е и със "зелените централи".