Петър Москов: Всеки здравноосигурен ще получава безплатно оптимално лечение

Предаване: Панорама, 26.06.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването гостува в студиото, за да обясни готвените реформи в здравеопазването.

Министърът обеща, че програмата за обучение на медицински медиатори ще продължи. Държавата финансира част от това начинание. А по въпроса за студентите роми, той заяви, че държавата ще продължи своя ангажимент, за да бъде върнато доверието в Норвежкия финансов механизъм, който трябваше да финансира този програма. Сега държавата трябва да плати парите за стипендиите на тези студенти за миналата година. Той обясни проблема с пропуск на консорциума от неправителствени организации, управлявал това финансиране, който не го е направил навреме."

Министър Москов изрази отново своята убеденост, че преди законът да е влязъл в циганското гето, там няма възможност да влезе лекар, учител, социален работник. В същото време той е доволен, че обществото вече е разбрало, че досегашният модел за интегриране е счупен, защото е дава резултат. "Трябва да върнем държавата вътре, не да я изтегляме".

Здравеопазването днес е по-скъпо и по-лошо, защото структурата му и моделът на финансирането му не са насочени към оценяване на ефективността, на резултата. Петър Москов синтезира целта на реформата така: Ефективност, заплащане за резултат, а резултатът винаги е по-доброто здраве. И уточни: Това което правим не е свързано с икономисване или спестяване".

Може ли това да се постигне с разделението на здравни пакети? Министър Москов обясни, че здравеопазването няма да се разделя на платено и неплатено. "И спешният пакет, и базовият пакет и допълнителният пакет са безплатни." В основния пакет, по думите му, правителството се ангажира да остойности пълноценно и на 100 % - от диагнозата, от профилактиката до най-скъпата медицинска методика - социално значимите заболявания. Той е на мнение, че сега много от лекарствата за тези заболявания, които трябва да се заплащат от касата, се доплащат наполовина от пациентите. Аргументира се със статистика за плащанията на медикаментите и го обясни с лоша уредба на лекарствената политика.

Според договора с касата занапред се предвижда "за основните, тежките, социално значимите заболявания, няма да има значение дали си богат или беден", т.е. изобщо практическа възможност да доплащаш. Когато от липса на лечение следва последица за твоето здраве и тя е сериозна, договорът е този: ще остойностим и ще дадем на всеки здравно осигурен български гражданин да получи оптималното лечение за това. Нищо от останалите заболявания няма да се заплаща, а ще бъде в поредицата на планов прием в болниците, обясни здравният министър.

Той потвърди, че се готви и ще бъде обсъждана публично промяна в Закона за здравното осигуряване, според която държавните чиновници с доходи над 2 минимални работни заплати да започнат да се самоосигуряват.