Владислав Горанов: Приходите все още са по-малко от разходите в годишен план

Предаване: Панорама, 26.06.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много далече сме от гръцкия кошмар, каза в студиото на "Панорама" финансовият министър Владислав Горанов. Ако Гърция излезе от еврото, в краткосрочен план вероятно пазарите ще бъдат силно обезпокоени, като цяло доверието в еврозоната може да бъде разколебано, в дългосрочен план еврозоната ще е по-силна, прогнозира той и поясни, че не може Европа години наред да се занимава с този проблем.

"Иван Искров, управител на БНБ, подаде оставка лятото на миналата година, оттогава Централната банка е с разклатено доверие от страна на обществото в нея, той е част от миналото и историята на БНБ, но никой не може с лека ръка да приеме, че не е трябвало или не е могъл да знае", каза Владислав Горанов и коментира, че грехът за КТБ е най-вече на собствениците на КТБ и на тези, които са я управлявали, но Иван Искров и институцията, която той доста години управлява, е трябвало да създаде такива правила, в това число и законодателни инициативи, за да се предотвратят проблемите още в началото. И подчерта, че няма как Искров да избяга от отговорността за това, че 12 години е бил начело на институцията и в неговия мандат се е случил този проблем.

"Най-голяма вина, освен тези, които са проспали случващото се в КТБ, носи най-вече този, който е управлявал, този, който е наложил тези лоши практики и на практика допуснал ограбването на вложителите", заяви финансовият министър. Беше категоричен, обаче, че Искров е трябвало да знае какво става там, какво прави Гунев, шефът на "Банков надзор" в БНБ. И според Владислав Горанов поуката е, че когато имаме сраствания на политици, банков сектор и реален бизнес, обикновено се стига до такава история. Трябва да говорим кой допусна и с какво управление на тази банка да се стигне дотук, защото тази огромна капиталова дупка, която се регистрира в 2014 г. не е възникнала за 3 месеца, каза още Горанов. За срастване на политици, банки и бизнес финансовият министър даде за пример "проектът Бареков" и подчерта, че той също е част от проблема КТБ, а 300 милиона, които дължи фирмата - собственик на ТВ 7 също са сметка, която стои пред обществото. Горанов заяви, че всички, които са участвали в казуса КТБ трябва да бъдат посочени, не само безспорно носещата вина БНБ, затова беше приет и законът за отпадане на банковата тайна.

Изборът на централния банкер се решава от парламента, подуправителите се представят от управителя - така отговори на въпрос предрешен ли е новият гуверньор на БНБ. Колкото до кандидатурата на Димитър Радев, за него единственото нещо, което може да се каже е, че няма зависимости, категоричен беше Горанов.

Владислав Горанов коментира и въпроса за парите в здравеопазването и очакванията на НЗОК за недостиг в бюджета и заяви, че ще продължи много внимателно да наблюдава  изпълнението на бюджета на Касата, тъй като основната опасност е да се постави под риск цялата здравна система заради липса на ресурс.

В енергетиката големият проблем е, че в няколко години системно  декапитализираме НЕК и в момента 3.7 млрд. са задълженията, това не може да продължи безкрай, това трябва да се реши или чрез намаление на разходите, или чрез увеличение на приходите, каза финансовият министър.

По изпълнението на държавния бюджет Горанов поясни, че събират приходи, но те все още са по-малко от разходите в годишен план и припомни, че държавният бюджет беше планиран с около 2.5 млрд. дефицит.