Нов екстремен воден спорт - флайборд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Издигане, гмуркане и изплуване - така изглежда флайбордингът. Водните струи с високо налягане помагат на участниците да се издигнат на 10 метра във въздуха преди да се потопят отново във вълните. Технологията започва да се разработва през 2011 година от французина Франки Запата и вече всеки може да опита новото спортно изживяване.

"Флайбордът е свързан с джета чрез маркуч. Има специален адаптор, който подава необходимото налягане, за да издигне човека над водата. Има и две дюзи - една от лявата и една от дясната страна на джета", обясни Флориан Тий

Братята Флориан и Джонатан Тий въвеждат флайборда в Камбоджа. Те донесли устройството от Тайланд. Първоначално двамата организирали само демонстрации, но поради значителния интерес започнали да дават и уроци. Сега провеждат курсове както за напреднали, така и за начинаещи. Започва се с тренировки на сухо, а след това се преминава и към уроците във водата. Първите опити винаги са трудни, но с известна упоритост дори и новобранците успяват да се издигнат във въздуха.

Автор: Савина Герджикова