Социалните служби и прокуратурата в Хасково стартираха проверка в Дома за стари хора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социалните служби в Хасково и Районната прокуратура в града започнаха проверка на трагичния инцидент, при който вчера загинаха трима мъже от Дома за стари хора в местността Кенана край града. Те се задушиха в съня си заради незагасена цигара, която подпали дюшека на единия от тях. Повече подробности - в репортажа за "Денят започва".

Инцидентът станал през нощта. Предполага се, че 86-годишният Радю Петков се събудил, запалил цигара в стаята, но заспал. Незагасеният фас подпалил дюшека му, а димът, който се разнесъл из стаята, задушил тримата й обитатели.

"Многократно е предупреждаван от социални работници, лично от мен, синът му е информиран, както видяхме, че не отговаря на статута на институцията, но въпреки всичко белята стана", коментира директорът на Дома за стари хора край Хасково Вълко Пехливанов.

От Дома сигнализирали и социалните служби в Хасково, но без резултат.

"Изпратено е септември месец писмо до РД „Социално подпомагане“ – Хасково и са предприети съответните мерки за настаняване в дом и в момента чакаме", заяви и.д. директор РД „Социално подпомагане“ – Хасково Стефан Манахилов.

Причината е, че в специализираните институции в страната места няма. Въпреки това от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ са започнали пълна проверка на досиетата на всички 150 души, настанени в Дома за стари хора край Хасково. Целта е да се установи колко от домуващите по време на престоя си са развили деменция и трябва да бъдат настанени в специализирана институция.

"Към момента това, което сме установили е, че към настаняванията няма никъде изписана диагноза „деменция“ на лице. Има в последствие след година, две или три отключени деменции. Част от тях са били изведени, друга част има в момента. Предприемаме мерки по извеждането", каза още Манахилов.

Кога обаче извеждането им от институцията ще се случи - не е ясно.

"Ще търсим из страната – защитени жилища, центрове за настаняване от семеен тип. Специализираните институции са пълни", добави изпълняващият длъжността директор на РД „Социално подпомагане“ – Хасково.

"И тъй като тези хора не могат да бъдат изключвани или изхвърляни, защото няма къде да отидат и трябва да се грижим за тях, явно пренебрегването на правилника води до това", заяви кметът на Хасково Георги Иванов.

Пушенето в Дома за стари хора в Хасково е забранено със заповед на директора на институцията от май 2012 година. Пушачите, които я спазват, се броят на пръсти.

"Въпросът е, че хора със деменция и хора със заболявания не я спазват", коментира директорът на Дома за стари хора Вълко Пехливанов.

В дома в Хасково няма и пожароизвестителна инсталация, която да сигнализира за евентуален проблем.

"Не е необходима по закон и правилник на противопожарната охрана. Просто не е задължително, защото в тази сграда опасност от пожар – няма кухни, няма електрически печки, парното е едно, т.е. няма откъде да дойде. Единствено, когато се пренебрегне забраната за пушене вътре, тогава се получава конфликтът, както се е получила тук", заяви още кметът на Хасково Георги Иванов.

За да се предотвратят нови инциденти, от община Хасково са направили постъпки за монтиране на пожароизвестителна инсталация. От Районната прокуратура в града пък ще разследват случая. Ще бъдат назначени пожаротехническа и съдебно-медицинска експертизи, които да дадат точен отговор какво се е случило в трагичната нощ.

Николина Иванова, началник отдел Социални услуги", Агенцията за социално подпомагане, се включи с коментар по темата по телефона. Тя заяви, че е била извършена проверка на досиетата, след която става ясно, че в тях няма нито един медицински документ, който да доказва, че някое от лицата в дома е с деменция. За да можем да изведем хората с деменция от дома, трябва социалните работници от дома да предприемат действие за освидетелстване на същите от лекар психиатър, който да установи диагнозата. Това обаче не е направено, категорична беше тя.