Нови програми за часовете по майчин език

В "Денят започва" ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможността представителите на различните етноси да изучават майчиния си език съществува у нас от 1991-а година.Така в българската образователна система, но само като избираеми предмети, попадат турският, арменският, ромският език и иврит.

Според статистиката обаче през миналата година едва около 7 000 деца от турски произход са изучавали майчиния си език, което е в пъти по-малко от реалния брой на учениците в страната. Причините са комплексни – от липса на информация сред родителите, до невъзможността на директорите да обезпечат този процес заради липсата на кадри.

В Арменското училище в Пловдив майчиният език е сравнително добре застъпен в учебната програма, но само до четвърти клас. Спецификата на този език го прави по-труден за усвояване. Азбуката, например се състои от 38 букви, а словоредът е обърнат.

Самуел е в трети клас. Освен български, учи английски, руски и арменски език. Според специалистите един от основните проблеми пред обучението по майчин език е липсата на учебници и учебни помагала.

За първи път едва от тази година в Арменското училище се използва специално създадено за учебната програма помагало по арменски език. Досега учителите сами са адаптирали учебници от Армения.

Новите учебни програми са разработени за съответния клас или за поредната учебна година, в която се изучава предметът. Така ако дете започне чак в шести клас уроци по майчиния си език, то учителят ще работи по програмата за първи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад